Hemmabyggd gungställning i trä

Nu är den äntligen klar. Vår gungställning i trä!

Jag har alltid velat ha en gungtställning i trä så jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag köpte stålgungställningen från Hörby Bruk för något år sen. Antar att det handlade om priset då trägungställningar är dyra men så för någon vecka sen tog jag upp de där tankarna igen och började googla.

Utbudet av färdiga gungställningar i trä är inte alltför stort. Hörby Bruk har en variant som bl.a Toys R Us och Lantmännen/Granngården är återförsöljare för men den innehöll förutom två gungor ett nät att klättra i på ena sidan och på dess motsatta sida en fast stege med lite längre pinnar.
Om jag minns rätt så kostade den 2495 kronor.

Jag vill inte ha ett nät där barnen ska uppmanas till att klättra upp till toppen och sitta på den överliggande stolpen för att sen ramla ner och skada sig.
När sen nätet går sönder vilket man ju har sett på lekparker att det gör så innebär det att vi måste försöka hitta ett nytt och montera dit och det känns endast drygt och jobbigt.

Plantagen har tydligen sålt gungställningar i trä så de pratade jag med men det hade de slutat med.
Även Bauhaus hade haft tidigare enligt uppgifter på nätet.
Cheapy sålde en hel del gungställningar i trä i färdiga byggsatser, både sitt eget märke, men även något som heter Jungle Gym.

Jungle Gym såg väldigt bra ut men jag ville ha lite annorlunda och inte bara en ställning med två gungor men ändå så ville jag inte ha med lektorn, rutschkana [den är ju ganska låg en sådan rutschkana och barnen tröttnar fort på att åka och ska bara använda kanan till att gå upp i från fel håll] och sandlåda under som fanns i märket Jungle Gym och framförallt så ville jag inte betala 10.000 för det.

Till sist så hittade jag på Coops hemsida en nyhet för säsongen från Jabo.
Man kunde bygga sin egen gungställning i trä med tillbehör från Jabo.
Jag ville ha med två vanliga gungor men även plats för någonting mer som t.ex romerska ringar.
Jabos nyhet var perfekt då de visade ett alternativ som passade oss perfekt enligt mig.

På deras hemsida var det uppritat en ställning med två gungor och sen fortsatte stolpen utanför själva gungdelen och där hängde det en repstege.
Utrymmet mellan själva gungorna är väl tilltagna upptäckte jag när jag jämförde med vår Hörby Brukgunga så jag skulle alltså få plats med både två gungor, ett par romerska ringar och en repstege utan problem.

Alla mått på stolpar och reglar står med på deras hemsida så det var bara att köpa det. Beslagen som de fyra benstolparna sitter fast i tillsammans med den överliggande stolpen beställde Coop hem och likaså byglarna och upphängningen till repstegen som skulle borras rakt igenom stolpen.

Det som är en miss är att det inte ingick några som helst bultar eller skruv. Om de inte vill att de ingår så skulle det iallafall underlätta betydligt om de fanns att köpa rekommenderade sådana i en påse intill de övriga grejerna. Nu fick L leta runt efter passande vilket känns som ett onödigt projekt.

Den överliggande stolpen är 3 meter lång. Benen var även de 3 meter men så L beslutade att gräva ned dem ca 40 cm i marken för att ställningen skulle bli stabil och säker.
I hålen hamnade sten, sand och sen jord och grästuvan ovanpå detta.
Hela gungställningen är väldigt stabil och byglarna som gungorna hänger i har väldigt bra friktion så man får en rejäl schwung när man gungar vilket är superkul.

Båda våra gungor, de romerska ringarna och repstegen är ur Jabos eget sortiment.
Ringarna och repstegen fungerar utmärkt, det vara bara att hänga upp dem, men gungorna däremot var alldeles för korta för att passa barn. Knappt W kunde hoppa upp på dem på egen hand.
Vi klurade lite på om de har tänkt att man ska gräva ned benen på ställningen över en meter i marken [gungornas rep är 140 cm långa] men att sänka hela ställningen över en meter är både totalt onödigt och tar bort nästan allt det roliga med gungandet.
Då blir det som en vanlig låg gungställning som den i plåt från Hörby Bruk som hade. Med en trägungställning så ville jag uppnå det där schwunget som man bara kan få i en lite högre gungställning.
Jag ska ringa Jabo och kolla med dem hur det är tänkt med upphängningen utav själva gungorna. Kanske har vi lyckats göra något fel med repen eller så har det blivit fel hos dem. Jag såg att deras mått på repstegen som står på deras sida inte stämmer överens med det som står på förpackningen t.ex.

Nu står iallafall vår gungställning i trä i trädgården och jag är väldigt nöjd med den [förutom alla rep runt gungorna]. Den är stabil, fin och riktigt kul att gunga i. Jag lyckades till och med bli åksjuk i den häromdagen av för högt gungande.
Nästa sommar har jag tänkt mig att måla den vit precis som jag gjort med vårt staket och lekstuga.
Den är byggd av tryckimpregnerat virke och det måste man låta vara omålat ett år ungefär för bästa slutresultat har jag fått berättat för mig. Men det blir då det och fram tills dess ska vi gunga som sjutton… 🙂

bloglovin 2012-05-28 kl 20:46


12 svar till Hemmabyggd gungställning i trä

 1. Postat av: Popprinsessan

  Det är guld med en ordentlig gungställning i trädgården!
  Nu håller jag alla (båda!) tummarna att du får ett positivt mail imorgon som också kommer att göra W toppenglad!
  Kram!

 2. Postat av: Tina

  Åh vilken fin gungställning gumman! Vi har också en sån i stål och den är ju både ful och ostabil. Hoppas du får en fin dag! KRAM!

 3. Postat av: Camilla

  Jättefin… Och rejäl.

  Vi har haft en sån där grön/röd vanlig.
  Men den plockades ner och såldes för att ge plats åt studsmattan nu. 🙂

 4. Postat av: Maria

  Håller tummarna för er idag om att ni får ett positivt mail från Bloggbussen!!

  kram kram

 5. Gud så fint! Jag satt precis och googlade om gungställning själv, för jag vill också ha en i trä egentligen, och hittade både jabos sida (som du hade länkat till) och din sida. Bra att man får se bilder från någon som faktiskt byggt den själv 🙂
  Får man fråga vad allt kostade ungefär?

 6. Postat av: Charlotte

  Hej, jätte fin gungställning.
  Vad kostade den allt som allt (med gungor o allt material)?
  Mvh Charlotte

 7. Postat av: Anna

  Hej. Förra året hittade jag detta inlägg när jag googlade runt och sedan några veckor står nu vår gungställning på plats i trädgården. Ringar, repstege och 2 gungor (fast i trä) blev det för oss också. Toppenbilder och förklaringar (mycket bättre än JABOs hemsida), tackar så jättemycket för det!!
  Det var som du skrev inte helt lätt att förstå hur man skulle få gungsnören och ringsnören att få rätt längd. Jag ringde dem som vi köpt grejerna hos, men inte heller de fattade. Kändes lite som ett klurigt pyssel och rätt som det var såg jag hur det skulle monteras och simsalabin har vi höj- och sänkbara gungor i alldeles perfekta längder.
  Återigen stort tack för ditt inlägg som hjälpte oss att få till en toppengunga!

  • Postat av: Helen

   Svar: Vad kul att du gillade mitt inlägg om vår gungställning! Det gläder mig och så roligt att få sådan positiv respons 🙂
   Helen

 8. Postat av: Frida Eriksson

  Hej 🙂

  Superfin gungställning. Vi går oxå i byggartankar & undrar nu vilka mått ni hade på ben resp överliggare?

  mvh

  • Postat av: Helen

   Hej!
   Tack! Vi är supernöjda med den och sen jag målade den vit är den kanonfin tycker även jag 😉
   Jag har länkat till Jabos sida med gungställningar i mina inlägg (mitt på sidan av det här inlägget) och när du får upp deras sida finns det en grå rektangulär ruta med texten ”förslag på gungställning”. på högerkanten av sidan. Klickar du på den får du upp en ritning på gungställningen i pdf format.
   Vi byggde efter Jabos beskrivning fullt ut och på deras sida så finns det byggbeskrivning samt mått med mera tydligt och bra beskrivet så det är bara att klicka sig vidare om man är sugen på att bygga en själv.

   Här ser du hur gungställningen blev efter att jag målat den vit: http://husnrnio.se/hemma-hos-tradgard/vit-tragungstallning-vit-sandlada/
   Lycka till med byggandet 😀

 9. Postat av: Sofia Petersson

  Hej! Vi ska också bygga denna gungställning. Såg att ni placerat den längs med häcken, smart inte tänkt på detta. Frågan är hur långt från häcken har ni placerat ställningen ( mått från häck till där benet går ner i jorden) det måste ju fungera att gunga. Snyggt att måla vitt också. Hälsningar Sofia

  • Postat av: Helen

   Kul att ni ska bygga gungställning. Vi är jättenöjda med vår och jag inte minst sen jag målade den vit 😉
   Eftersom benen sitter fast i konsollen (som ett A i uppbyggnad) så är det benet närmst häcken ganska nära den. Själva överliggaren där gungorna hänger ifrån kommer ju en bit in, i mitten av A:et, av naturlig anledning.
   Det går att gunga fullt ut som vi ställt dem. När barnen gungar som högst och är rakt ut md gungorna så kan deras fötter snudda häcken precis. Det för att vi låtit vår häck växa väldigt mycket, mer än vad vi hade tänkt att ha den som när vi planterade den. Skulle jag bygga gungställningen idag så skulle jag flytta den ca 15 cm längre ut.
   Mer behövs dock inte enligt mig för de kan gunga fritt då och jag vill att gungställningen tar upp så lite som möjligt av våra tomt.
   Jag kan mäta senare ikväll/under morgondagen och återkomma med exakt mått 🙂


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *