Kan örontermometern visat fel?

Imorse åkte jag till jobbet strax efter halv åtta som vanligt på onsdagar.
Före det hade jag utfodrat W med frukost, sett till att hon hade kläder på sig, väckt M borstat hans tänder och suttit med i soffan och hejat på medans han körde klädrace med programledaren på Boliompa.

När vi åt den obligatoriska onsdagsfrukosten som vi kollegor bjuder varandra på på jobbet en gång i veckan före planeringsmötet vi alltid har på onsdagar upptäckte jag att jag hade ett missat samtal från Ms förskola.
Eftersom morgonen varit bra så trodde jag att han ramlat och slagit sig, fått en spricka i pannan som måste sys eller något liknande så när jag ringde upp dem så förstod jag inte vad de sa.
Han har feber.
Va!? Han var ju hur pigg som helst imorse!

Jag var tvungen att tänka efter om det var så att han hade visat några tecken på att inte må bra som jag i all morgonrush kan tänkas ha bommat men kunde inte komma på något alls.

Förgäves försökte jag få tag i L i hopp om att han kunde vara hemma med honom men han svarade varken på mobil eller jobbtelefon så det var bara att sätta sig i bilen mot förskolan.
Jag möttes av en glad kille som lekte som vanligt men fick informationen om att han sagt att han var varm och när de tog tempen på honom så visade den 37,8.
Han har inte 37,8 i temp om morgonen och han hade endast varit på dagis i en timme när jag kom dit så jag tog med mig honom hem så klart.

Tankar om scharlakansfeber malde i mitt huvud då halva vårt område verkar vara eller har haft den sjukan nu och jag frågade honom om han hade ont i halsen men det hade han inte.
Väl hemma så myste vi i soffan, spelade spel och när M såg på Cars så passade jag på att göra det bästa av tiden eftersom M inte visade några som helst tecken på att må dåligt och dammsög och moppade hela huset, skurade toaletten och tvättade två maskiner tvätt.

L löste av mig vid halv tre då jag åkte tillbaks till jobbet och nu har jag slutat för dagen.
M har fortfarande inte visat några tecken på att må dåligt.
De har varit ute hela eftermiddagen och spelat innebandy och lekt.
Han åt även lunch precis som vanligt med mig tidigare idag.

Jag glömde bort att ta tempen på honom men ska göra det efter middagen.
Det skulle verkligen förvåna mig om han har någon feber.
Kan det vara så att örontermometern visade fel?
Vi har ju en hederlig klassisk rumptermometer och den tror jag på fullt ut [eller har jag fel när jag säger att en sådan termometer alltid visar rätt?].
Ni som har erfarenhet av både rumptermometer och örontermometer – visar de detsamma eller brukar det skilja sig i grader på dem?

Om han inte har någon feber nu ikväll så får han gå imorgon.
Dels så borde han efter en hel dags fartfylld lek utomhus i eftermiddag ha högre feber än efter 30 minuters frukostätande på förskolan [de ringde mig 8.42 redan] tidigt imorse och sen har han inte visat minsta tecken på att må dåligt eller inte orka med att vara som vanligt idag.

Vore toppen att höra vad ni har att berätta om örontermometrar! 🙂
Skulle han nu ha feber om en stund så får han ju givetvis vara hemma imorgon.

Nej han sover inte, han skulle bara visa mig hur skönt det var att ligga ner med keps på sig… 😉

Bidra gärna med ett klick här så kanske W och jag tar oss över sundet till den danska sidan på ett spännande äventyr med BloggBussen!
Vi behöver all hjälp vi kan få och blir så glada för ett klick från er!

Stort TACK på förhand!

Rösta på min blogg i Bloggbussen 2012!

bloglovin 2012-05-02 kl 18:14


12 svar till Kan örontermometern visat fel?

 1. Postat av: Charlotte

  Jag har testat och örontempen visar ibland mer och ibland mindre…. En vän som jobbar på sjukvårdsupplysningen sa att det inte alls funkar i öronen på barn då den måste hållas väldigt exakt vilket är svårt på ett barn så hon rekommenderade alltid temp i rumpan- och enligt henne kan den visa både för mkt och för lite….och på Anna visade den 38,5 och rumptempen visade 36,9, lite skillnad!

 2. Postat av: Camilla

  Vi köpte örontermometer till e&f när dom var små. Men fick aldrig den att visa rätt. Vet inte om vi gjorde fel… Men vi testade med rumptermometer(som alltid funkat bra här), och sen med örontermometer. Men den diffade på en grad hit eller dit… Så vi sålde den.
  Dom måste gjort fel…
  Han kan ju sagt att han var varm för han var varm av lek/sol/kläder.
  Och 37,8 tycker jag inte dom behöva ringa hem en föräldrer om han ändå var pigg och lekte som vanligt.
  Utan gett det en stund, och kollat igen…

  Kram!

 3. Postat av: Maria

  Hej, min erfarenhet av örontermometrar är att det är svårt att få rätt värde. Det beror på ev vax, höreslgången mm. Så vet man inte barnets normaltemp med örontemp så tycker jag att den inte är tillförlitlig. 37.8 är väl ingen feber när man hållt igång och lekt…. ( vad är hans normaltemp?) Det är ju allmäntillståndet som ska vara riktlinje. (törs jag tillägga att jag är förskolärare…)

 4. Postat av: Anne

  Min erfarenhet är att absolut rätt temperatur får man av att ta tempen i rumpan vilket är så nära kärntemperaturen som man kan komma. Om man använder en örontermometer krävs det en del teknik dvs den infraröda strålen måste hamna på rätt ställe i örat så att säkrast resultat får man om man tar temperaturen i bägge öronen och vill man vara säker så ska man kolla tre gånger och sen göra ett medelvärde på det.
  Jag har varit med om exakt samma scenario på Almas dagis när hon var i den åldern dvs att man får hem ett friskt barn, sen är det så att det räcker att ett förskolebarn springer runt en stund så stiger tempen till ex 37,8…
  Sen undrar man ju på vilken indikation de tagit feber på honom från början? Hmmmm….
  Ifrågasätt nästa gång det händer, det gjorde jag!
  Ha det bra, Kram

 5. Postat av: Madde

  vad konstigt med den där febern. Har ingen erfarenhet av örontermometer, vi kör också på hederliga rumptermometern.
  har funderat på att köpa en örontermometer, men det kanske man inte ska ha?!
  Hoppas han slipper mer feber, det är inget kul.

 6. Postat av: Jenny

  En gång när E var liten så visade örontermometern på jättelåg temp… Sjukvårdsrådgivningen sa åt oss att åka med en gång till akuten. Där frågade de första de gjorde vad vi använt för termometer. Vi sa som det var och då fick vi komma in direkt i ett rum, en sköterska tog temp i rumpan och konstaterade att hon hade helt normal temp… Så det var bara bege sig hemåt igen med ett friskt barn. Lite synd att inte sjukvårdsrådgivningen frågade samma sak bara. Men Men, vi kunde ju tänkt på deet själva men just då mitt upp i allt så gjorde vi inte det.

 7. Postat av: Charlotte

  Dessutom är det väl inte så konstigt att ”han kände sig varm”- det var ju så jäkla varmt idag! 🙂

 8. Postat av: Sara T

  Det finns flera studier gjorda inom sjukvården som visar att temperaturmätning i rumpan är det mest tillförlitliga. Jag har fått lära mig att örontermometrar inte är att rekommendera till mindre barn och att det ibland kan skilja en hel grad mellan öronen och mellan mätningar. Lita på rumptermometern och på din känsla!!

 9. Postat av: Sandra

  Vi har också en hederlig rumptermometer men köpte för ett tag sen en örontemp från obh nordica som vi inte kommer använda oss av mer. Då vi tog örontempen på vår Elias visade den 36,4 vilket vi redan då tyckte var konstigt då han aldrig brukar ligga under 37. Efteråt tog vi rumptempen för att dubbelkolla och det visade sig att han hade 39,0 i temp!

 10. Postat av: Linda

  Jag har också hört att dagens örontermometer är säkra – men inte på små barn. Vi har både och och de visar aldrig samma. 😀 Här går vi dock ändå inte så mycket efter siffror utan allmäntillståndet så för det mesta tempar vi inte.

  Att skicka hem en kille för att en opålitlig örontemp säger en sak, samtidigt som han verkar opåverkad låter lite överkurs tycker jag.

 11. Postat av: Lottis

  Där jag jobbade förut (jag är förskollärare) finns det en örontermometer, och den kunde diffa från öra till öra, alltså inte speciellt pålitlig… Vi ringde aldrig en förälder om den inte visade på feber i båda öronen, och dessutom kontrollkollade vi alltid minst en gång efter en stund. Dessutom hade vi nog inte skickat hem någon med 37.8 utan väntat och sett om tempen stigit… Nåja, alla förskolor gör olika, och finns det sjukdomar som florerar, så är det väl lätt att det blir så här, men hoppas att han mår bra iaf 🙂

 12. Postat av: Cattis

  På den förskolan jag jobbar på så tar vi inte febern på barnen. Vi går först o främst på allmäntillståndet o känner om barnen är varma. Vi hoppas att våra föräldrar litar på vårt omdöme om vi ringer och meddelar att deras barn är hängiga. De ska ju ändå orka medverka i verksamheten.
  Självklart tycker jag att din förskolas personal skulle ha avvaktat lite o sett hur han lekte.
  Har också hört att örontermometer kan visa fel om man inte håller rätt och att man därför inte rekommenderar den till barn.


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *