Onsdagsmiddag & goda vita såsen

Ikväll var jag och M ensamma hemma när det var tid för att laga mat.
Oftast jobbar jag sent på onsdagar med körer men de startar inte den här veckan vilket kändes extra skönt efter en natt och dag som denna.
Att kicka igång alltsammans efter att barnen varit lediga en längre tid är inte helt lätt alltid.

Även om vi var trötta så blev det en riktigt mysig stund där i köket ikväll.
När det bara är jag och M så är han så lugn. Han pratar massor, frågar, och vågar prova på nya saker och oftast så blir han inte alltför knäckt längre när det inte riktigt går som han vill eller om det är något han tvingas inse att han inte riktigt bemästrar ännu.

Jag skalade potatis och M fick några halvor som han försökte skala. Han kämpade på utan att skära sig på potatisskalaren. Saltningen stod han för och sen skar han upp gurkan och la i en liten skål.
Kvällens enkla middag var kokt potatis och fiskbullar i hummersås.
När jag gör fiskbullar så gör jag alltid en Bechamelsås först. Jag tycker att den vita såsen är väldigt god och att det är alldeles för lite sås i de där konservburkarna.
När såsen är klar öppnar jag bara konserverburkarna och blandar innehållet [fiskbullar i hummersås är de godaste enligt oss] med såsen och låter alltsammans bli varmt.
Till fiskbullarna äter vi kokt potatis och någon grönsak. Idag blev det gurka och majs.

Samma Bechamelsås gör jag även när jag gör t.ex äggsås, lasagne fast då med lite riven muskot i, stuvade makaroner, och smaksatt med senap och kryddpeppar är den så grymt god att njuta av tillsammans med lutfisk, kokt potatis och ärter. En oerhört användbar sås helt enkelt!

Ibland gör jag en större mängd och ibland lite mindre därför är det svårt att ange exakta mått men på ett ungefär [tänk ca framför måttangivelserna] ser receptet ut som under bildkollaget.
Vill man ha en tjockare sås tar man bara lite mer mjöl och vispar ut i smöret. Blir såsen för tjock har man i mer mjölk och späder med.
Vill man gör en större mängd så börjar man med lite mer smör i grytan.
Inte svårt alls bara man inte glömmer att röra då det är en redd mjölksås och mjölk bränner ganska lätt. Glöm inte heller bort att den ska koka, under rörande, i några minuter så smakerna går samman.

Min fina lilla kille som på denna översta bild ser ut att vara en riktigt stor grabb ♥
Ett av såren på armen efter de två operationerna på höger arm både syns och känns fortfarande väldigt mycket. Det är en upphöjning både där och på de andra två ställena på hans arm.

BECHAMELSÅS/VIT SÅS
Ingredienser:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mellanmjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
En liten klick sirap/honung eller en liten nypa strösocker

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ner mjölet. Det ska inte finnas något synligt mjöl kvar utan en smet av smör och mjöl.
Tillsätt mjölken lite i taget medans du vispar.
Klicka i ytterst lite sirap eller honung för sötmans skull eller ha i en gnutta strösocker om du hellre vill använda det.
Koka upp och låt koka under fortsatt vispning i ca 3-5 min.
Smaka av med salt och peppar.

bloglovin 2014-01-08 kl 21:22


3 svar till Onsdagsmiddag & goda vita såsen

  1. Postat av: Hondjur

    Hm..socker eller sirap har jag aldrig använt.. Däremot tycker jag det kan vara gott i med lite, lite curry och muskot när man gör den till fiskbullar 🙂
    Här äts dock inga svenska fiskbullar utan endast norska! 😉

    Och han är så fin lilla M. Och Stor! Han växer som attan.. Herregud, hur länge har jag hängt här inne undrar jag? Men det börjar minsann bli länge nu!
    Kram på Er.

  2. Postat av: Tina

    Men oj vad stor han börjar bli M! Tiden går så fort! Härligt med en hjälpreda i köket. KRAM

  3. Postat av: frida

    Sååå duktigt=)


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *