Jag skäms

Vi har varit hos tandläkaren och det gick verkligen toppenbra.
M sa i bilen: jag är lite blyg så jag vill inte titta på tandläkaren men jag ska gapa och min lilla kille gapade verkligen.
Han var så duktig och kämpade, det syntes, eftersom han har svårt när människor som han inte känner kommer nära inpå.

Trots lite falsk krupphosta inatt, kväljningskänslor och blyghet så kämpade han på med att gapa sig igenom räkning av tänderna, undersökning med spegel, blåsning för att avlägsna saliv och sen lite tryckningar här och där på tänderna.
Mammahjärtat i mig dunkade lite extra hårt av stolthet för min duktiga kille.

Strax därefter dunkade mammahjärtat extrahårt för att jag kände mig som världens uslaste mamma.
M har ett litet hål i tanden längst in i nederkäken.
med hjälp av spegel, stark lampa och en duktigt gapande M så kunde jag fick själv se den lilla svarta pricken därinne i munnen.
Jag blev så ledsen. Tusen tankar snurrade i huvudet på mig.
Varför har jag inte kämpat mer med tandborstningen? Att M kväljs, börjar hosta och ibland nästan kräks när jag borstar där allra längst in borde inte spela någon roll.
Jag kunde borstat bättre på honom så han slapp gå till tandläkaren och laga hål när han bara är tre och ett halv år.

Med mig både i huvudet och känslomässigt har jag alla mina och Ws turer till tandläkaren för att dra ut de där fyra tänderna. Det var hemskt och maktlösheten jag upplevde av att stå bredvid och tvinga mitt livrädda barn har gett mig många tårar och jag har mått dåligt av det.
Nu ska lilla M sitta där och gapa och gapa och det kommer ju att kännas det som de ska göra 🙁

Det finns två alternativ fick jag svar på då jag frågade en miljon saker och samtidigt skämdes men det hade jag inga problem med att visa. Orkade inte bry mig och någonstans inombords förstod jag väl att jag egentligen inte behövde skämmas för detta.
Det kanske räcker med att skrapa bort hålet och sen fylla i vilket jag innerligt hoppas på.
Det andra alternativet är att de måste borra.
Om de ”bara” ska skrapa så behövs det ingen bedövning sa tandsköterskan men om de ska borra så ger det bedövningssprutor.

Sen jag kom hem så har jag googlat ämnet och fått veta att barns tänder är extra känsliga för karies eftersom emaljen och tandbenet är tunnare i deras mjölktänder än i de permanenta tänderna. Avståndet till tandnerven är kortare och de får alltså snabbare hål i sina tänder.  

Om barn som är tre år gamla står följande att läsa på 1177.se: Barn som är tre år gamla kan ofta klara av en eller några lagningar med bedövning, om tandvårdspersonalen tar sig tid att skola in barnet i hur tandvård går till. Små barn klarar däremot inte av en omfattande behandling med många lagningar eller utdragningar. Då blir det fråga om behandling under narkos.

På nätet fanns det en del foruminlägg där andra föräldrar skrivit om att deras tre och fyraåringar har hål i tänderna med samma skam i kroppen som jag nu har. Diskussioner om att det är så mycket som spelar in om man får hål i tänderna eller ej som ärftlighet, saliven osv.
Fakltum är att det ÄR SVÅRTt att borsta Ms tänder längst in i munnen för att han kväljs och får äckelkänslor men nu ska jag köpa en sån där tandborste med bara en liten spets på och ta längst in. Nu måste vi jobba oss igenom det här. Han får väll tycka att det är obehagligt och kräkas då så får vi hoppas att det inte blir fler hål för att tvingas laga är hemskt onödigt.

Vi ska invänta en tid till folktandvården inne i stan vilket kan ta ca en månad. Jag tror jag ringer dit och hör hur de tänker isg gå vidare med detta. Ska vi få komma och vänja oss vid situationen och instrumenten som jag läste att andra fått göra eller tänker de ge honom lugnande. Det tror jag iofs inte för det fick jag ju slåss för att W skulle få som skulle dra ut tänder.
Usch så jobbigt det här känns. Jag gråter och kan bara tänka på att min kille som pustade ut i bilen på vägen hem stolt sa att han gapade fast att han var blyg [han förstod när hon berättade för honom att han har tandtroll och att han måste träffa en annan tandläkare] nu ska behöva gå igenom en lagning med smärta.
Jag borde ha varit bättre och kunnat förhindra detta!

Nu måste jag ladda om, här kan jag inte sitta och tjuta. Om ett par timmar ska jag vara på vårdcentralen med min usla högerarm.

bloglovin 2012-02-06 kl 10:56


7 svar till Jag skäms

 1. Postat av: Sofia

  Men du inte ska du skämmas. Jag hade hål som femåring jag. Tycker du verkar vara en underbar och närvarande mamma för dina barn.

 2. Postat av: Anna

  Hur ofta låter du honom äta godis då? Har ju en väsentlig betydelse när det kommer till karies?!

  • Postat av: Helen

   Svar till Anna: M äter tablettask och Ahlgrens bilar i en skål, alltså inte en hel påse bilar, på fredagar och detsamma gör han på lördagar.
   Det har blivit så att vi har både fredagsmys och sen lördagsgodis. Med en åttaåring hemma så blir det lätt lite andra vanor kanske än om man bara hade ett litet barn.
   Dock är han ingen storätare, han tjatar sällan efter godis, och han vill absolut inte ha något annat än sina tablettaskar eller bilar.
   En kräsen liten person är han och det är skönt tycker jag eftersom det gör att vi inte behöver kämpa så hårt med att han inte ska äta sött.
   Helen.HUSnrNIO

 3. Men usch och fy vad jobbigt med hål i tänderna på en sån liten kille :/ Jag har aldrig haft hål och det är jag glad över för jag hade nog dött om jag skulle laga. Kommer nog dö nu när jag ska rotrensa framtänderna som nog blivit så för att min bror slog ut dem när jag var 13.
  Hoppas att det går bra och att han slipper fler hål!

 4. Postat av: ami

  Håller med Sofia ovan, inte ska du skämmas. Det är svårt att göra något emot barns vilja, speciellt när man ser att de tycker att det är obehagligt, även om man vet att det är för deras eget bästa. En jättesvår balansgång.
  Vi får hoppas på att allting går smidigt för M. Du har i alla fall en duktig liten kille! Vår lille kille ville inte gapa alls när vi var till tandläkaren, trots att vi hade övat hemma innan. Inte lätt alltid. 🙂

  liten styrkekram från norr!

 5. Postat av: Annika

  Inte ska du skämmas! Vi har alla olika lätt att få hål med.
  Min lille 3 åring vägrar att borsta så vi får hålla ned honom, har provat allt!! Inget funkar, men men.
  Du ska inte skämmas! Sånt händer, vi gör vårt bästa eller hur?

 6. Postat av: Terese

  Nä inte behöver du skämmas, men jag förstår dig helt klart. Jag skulle också skämmas och då är ju jag väldigt intresserad av tandsköterskeyrket och har läst på en hel del. Barnen går också hos min moster som är tandsköterska så därför är det nog ännu mer känsligt. Filippa har det aldrig varit några problem att borsta tänderna på. Värre är det med mellankillen, han är precis som din kille. Han kväljs och tycker det otroligt jobbigt med tandborsten i munnen, därför blir det inte alls bra borstat. Det vet jag. Vi ska väl till tandläkaren nu i mars så vi får se hur det går…
  Ha en fin vecka!


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *