Biscottifrälst, Rocky Road & Chokladtryffel

Det har blivit en del bakning de senaste dagarna.
Att baka är aldrig något betungande måste för mig. Det är alltid kul, rogivande, och något som får mig att lägga grubblandet åt sidan för en stund och fokusera på något glädjefullt.
Det är inte alltid resultatet blir bra, som jag tänkt mig eller smakar så gott som jag trott, men oftast blir det bra.

Rocky Road och Chokladtryffel är klassiker som jag oftast brukar göra när julen närmar sig. Enkelt julgodis som smakar gott vore ju dumt att strunta i liksom 🙂

För allra första gången har jag nu dessutom provat på att baka Saffransbiscotti.
Första gången är alltid första gången. Jag bakade efter Leila Lindholms recept och de färdiga kakorna smakar väldigt gott. Saffran och den spröda konsistensen är en ljuvlig kombination som till en kopp kaffe bör kunna bli en himmelskt kombination men nästa gång ska jag dra av lite grann på tiden för dem i ugnen under den första gräddningen.
25 minuter i vår ugn var något för lång tid och de blev lite grann för mörka tycker jag.
Däremot så smakar de alltså ljuvligt så Saffransbiscotti är något jag kommer att baka många fler gånger!
Att variera dessa goda skorpors smak måste ju vara hur enkelt som helst med olika smaksättningar.
Pepparkakskrydda, choklad, kardemumma och kakao måste ju gå att använda till samma grundrecept och jag tror att jag numera kommer att bjuda på biscotti till kaffet året runt.
Helfräst liksom 🙂

Recept på Rocky Road, hämtat från Leila Lindholm även det, fast jag har bytt ut den 70 procentiga mörka chokladen som det står i Leilas recept mot vanlig Marabou mjölkchoklad.  Jag är inte särskilt förtjust i mörk choklad men tycker väldigt mycket om mjölkchoklad och Rocky Road med mjölkchoklad är sanslöst gott!
Tänk bara på att mjölkchokladen bränns lättare om man smälter den i mikrovågsugn. Kör inte på lång tid utan stanna ofta och rör om i chokladen.
Här hittar ni recept på Rocky Road.

Den enkla Chokladtryffeln har jag hämtat från Johanna Westmans bok Julgodis för små och stora sockerbagare. En riktig kanonbok som jag rekommenderar alla att köpa som har barn.
Denna enkla chokladtryffel kan varieras i det oändliga beroende på vad man tycker om för smak.
Pepparmyntsolja, hallonmarmelad, rostade hasselnötter, espressokaffe eller mandelmassa för att nämna några förslag.
Här finns recept på chokladtryffeln.

Saffransbiscotti har jag som sagt aldrig bakat tidigare så nu lägger jag till det i min lilla receptsamling här på bloggen.
Har ni inte gjort det prova. Gott och ganska enkelt att baka också!

SAFFRANSBISCOTTI
Ingredienser:
100 gram smör
1 gram saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke, och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Strö över lite råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter [här kommer jag att ha dem inne något kortare tid nästa gång].
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat [eller över natten].

bloglovin 2013-11-17 kl 14:38


5 svar till Biscottifrälst, Rocky Road & Chokladtryffel

  1. Postat av: Linda

    Men mums! Jag måste göra Rocky Road snart, har funderat på det så länge! 🙂
    Håller med om bakningen att det är något väldigt rofyllt över det. Dock har jag insett att jag vill ha större kök och en hushållsassistent, kan bli dyrt 😉

    Hoppas du har en bra söndag!

  2. Postat av: Junitjej

    Vad det ser gott ut! Man borde kanske baka lite…

  3. Postat av: Jenny G

    Saffransbiscotti är ju så löjligt gott! Mitt tips är att byta mandeln mot pistagenötter, lite pillrigare med skalningen först men i mitt tycke mycket godare tack vare den lilla sältan. 🙂
    Tack för alla fina tips och recept!

  4. Postat av: C

    Vill bara meddela att även om vi ses här på tisdag så ät det helt fritt att ta med och bjuda på saker om man vill (det är även helt okej om man vill baka ngt och lämna i vår frys så mina barn också får hembakade saker till jul)….

  5. Postat av: Isabele

    Biscottireceptet är ljuvligt men blir ännu godare om du river ned zest från en eller två apelsiner i. Sjukt gott!


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *