Biskvier – lite tålamodsprövande & pyssligt men sanslöst gott

Igår bakade jag biskvier för allra första gången i mitt liv.
Precis som jag föreställt mig så var det lite pillrigt, egentligen så är det ju inte så många moment, bara tre stycken i stort sett, men två av momenten innehåller finlire typ och kräver en aningens tålamod.
Dock så tycker jag ju att det är kul att kombinera bakning och pyssel så med lite övning och mina noteringar efter gårdagens premiärbak så kan det nog bara bli bättre och med lite övning så går ju allt lättare sägs det…

Själva bakandet består bara i att göra biskvins botten. Jag hade föreställt mig hur jag skulle kunna sprits ut bottnarna på mitt bakplåtspapper för att få de någorlunda lika i storlek och jämnt runda.
Tji fick jag för smeten var för hård för att jag skulle kunna klämma ut den genom tyllen.
Nästa gång har jag i ett uns mer äggvita i smeten för en något lösare smet och jag spritsar ut dem men utan att stoppa en tyll i spritspåsen eftersom mina tyllar är ganska små.
Man kan ju faktiskt spritsa även utan någon tyll och bara genom att klippa upp ett lagom stort hål i själva påsen.

En annan sak kring bottnarna är att det gäller att ha koll på de i ugnen. Tiden i ugnen beror ju på hur stora man gör dem. Jag fick ut 26 stycken av smeten igår [nästa gång gör jag dem mindre så det blir fler och minibeskvier istället] och de var inne ca 10 minuter i ugnen men då fick några lite för mycket färg på sig. De ska ha färg men inte bli torra och knapriga.
När man sen ska lossa kakor lätt från bakplåtspapper så läste jag att man kan fukta en torkhandduk och lägga bakplåtspappret med bottnarna på när de är färdiggräddade.
När biskvibottnarna svalnat ska det vara enkelt att ta bort dom från pappret utan att mittendelen av bottnen sitter kvar på pappret.

Smörkrämen går ju att variera i det oändliga vad gäller smak. Jag gjorde en enkel variant igår på smör, florsocker, vaniljsocker och ägg, liknande så som jag gjort till cupcakes några gånger. Självklart spritsade jag på den men jag glömde bort att ta min perfekta minispatel och breda ut krämen.
En biskvi kan ju ha vilken form som helst, platt eller toppig, och det är ju mysigt när man ser att de är hembakta tycker jag men smart är ändå att bre ut smärkrämen för annars kan man råka ut för att en del av smörkrämstopparna ramlar av mandelbottnen när man doppar dem upp och ner i chokladen. Det gjorde några av mina nämligen.
Jag tänker även ställa bottnarna med smörkämen kallt en stund så inte krämen är kletig vid själva doppandet och så man slipper att den blandar sig lätt med chokladen.

En sista grej som jag tänker prova är att smälta chokladen tillsammans med lite grann kokosfett för att få den lite smidigare och lättjobbad.

Som sagt, att baka biskvier kan vara lite tålamodsprövande och pyssligt, men nedrans så goda de blir!
Den lite sega botten med goda mandelmassesmaken, en klick smakrik smörkräm som ligger dold under ett lager av god choklad…
En kanongod minikaka och jag kommer att baka biskvier många fler gånger och nästa gång går det troligtvis lite enklare och de blir förhoppningsvis också lite snyggare 🙂

BISKVIER
Ingredienser:
200 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

FYLLNING
Ingredienser:
200 gram smör
cirka 2 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

CHOKLADTÄCKE:
200 gram Marabou mjölkchoklad
Lite kokosfett

Gör så här:
Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita till en klumpfri smet.
Fyll en spritspåse utan tyll och spritsa runda små bottnar i ca en 5-kronas storlek på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader tills de fått fin färg. Jag gräddade mina i ca 10 minuter.

.Vispa ihop rumsvarmt smör med florsockret, vaniljsockret och äggulan.
Spritsa ut smörkräm på varje mandelbotten. Bred ut krämen så hela botten täcks.
Ställ biskvierna kallt en stund.

Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt tillsammans med lite kokosfett. Rör om noga.
Doppa biskvierna i chokladen och vrid dem så att överflödig choklad rinner av.
Ställ kallt så att chokladen stelnar.
Njut.

bloglovin 2014-03-19 kl 18:02


3 svar till Biskvier – lite tålamodsprövande & pyssligt men sanslöst gott

  1. Postat av: Theresa

    Jag tycker de var snygga! För att vara första gången verkligen! Verkar ju lite pillrigt! 🙂 Kram

  2. Postat av: Maria

    Jag tycker de är jättefina!!
    Ser väldigt goda ut också 🙂

    kram kram


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *