Blodpudding i ugn, ett kanontips, med rostad blomkål

I förra veckan hade jag tiden och ro nog till att slå mig ner en stund framför tvn och se på Vardagspuls. Jag gillar det programmet och de dagarna som jag låg sjuk i samband med sportlovet såg jag på det varenda kväll. En lagom blandning av intressanta inslag, intervjuer och inspiration och så två bra programledare i Kristin Kaspersen och Agneta Sjödin.

Häromkvällen tillagades blodpudding i Vardagspulsköket och det är något vi äter altför sällan insåg jag då. Så nyttigt ju med allt järn, lätt att tillaga och billigt.
Hos oss tycker alla utom M om det men då jag även brukar göra tillbehör som bacon, lite pytt i panna och stekta ägg så brukar han ta av det.
Det enda som är tråkigt med blodpudding är själva tillagningen. Att stå och steka och steka men i Vardagspuls tillagade de blodpuddingen i ugnen. I en ugnssäker form.
Så fruktansvärt smidigt! Då slipper man all stekos, inget blir ojämnt stekt och man slipper även att stå framför spisen och steka ju.
Så här i efterhand kan jag inte förstå att jag inte tänkt på det förut. Jag har ju för länge sen skippat att steka fiskpinnar i stekpanna utan gör alltid dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen och då blir alla dessutom perfekt tillagade.
Att man kan göra detsamma med blodpudding borde ju vara självklart liksom! Så i tisdagskväll åt vi blodpudding tillagad på bästa smidigaste sättet, i ugnen, och till det rostade jag blomkål i en liten form bredvid.
Rostade grönsaker i ugn är något vi äter ganska ofta så det var ingen nyhet men smidigt att passa på att tillaga det samtidigt och därmed blev middagsmaten än enklare att göra.

Barnen åt med bacon och M som tyvärr inte tycker om blodpudding fick lite pasta leftovers till sin bacon. Alla mätta, belåtna och inte minst den järnberikade mamman. Blodpudding är så gott.
I fortsättningen kommer vi att äta blodpudding oftare och alltid tillagad i ugn!

BLODPUDDING OCH BLOMKÅL I UGN
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär blodpuddingen i skivor.
Lägg den i en ugnssäker form.

Dela blomkålen i buketter/bitar.
Lägg den i en liten ugnssäker form.
Droppa lite olja över och salta och peppra.

Låt blomkålen vara inne i ugnen en stund före blodpuddingen, ca 15 minuter före tog jag, sätt sen in blodpuddingen och låt de tillagas färdigt tillsammans. Blomkålen behöver lite längre tid för att inte vara för hård anser jag men tiden beror ju också på hur stora blomkålsbuketter man har.
Efter ca halva tiden, i samband med att blodpuddingen ställs in så rör om så att blomkålsbuketterna vänder på sig och ringla lite flytande honung över dem.
Blodpuddingen ska tillagas i 20 minuter. Vänd på blodpuddingsskivorna efter halva tiden, dvs ca 10 minuter.

Servera blodpuddingen tillsammans med den rostade blomkålen och en sallad. Jättegott att toppa sallader med solros- och pumpakärnor.

bloglovin 2015-04-18 kl 16:48


3 svar till Blodpudding i ugn, ett kanontips, med rostad blomkål

  1. Vad smart!! Det ska jag testa nästa gång 🙂 Vi älskar blodpudding i detta hem!

    Kram & Trevlig helg!

    • Postat av: Helen

      Jättesmart tyckte jag och lät som jag hört talas om världens bästa uppfinning enligt sambon när vi såg programmet 😀
      Kram

  2. Postat av: Annika

    Smart! Undrar också varför jag inte tänkt på det. Brukar steka bacon i ugnen (200 grader, lägg ut allt bacon i omlott huller om buller, när de börjar bli genomskinliga rör man runt och låter det ligga i ugnen tills det är genomstekt och knaprigt, kanske behövs en andra vändning först) och fiskpinnar. Väldigt smidigt!


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *