Chokladdessert || Triple Chokolate Cheesecake

Ett tips inför helgen till alla er baksugna, chokladälskande, människor kommer här.
Chokladcheesecaken över alla andra chokladcheesecakes!
En med tre lager choklad på en kakbotten som innehåller choklad även den toppad med chokladdoppade jordgubbar så klart.
En Triple Chokolate Cheesecake!

Jag bakade den på fredagskvällen men vi åt den som dessert efter lördagens Tikka Masalamiddag ackompanjerad av Melodifestivalen så klart.
Cheesecaken blir godast om den står framme en stund före man ska äta den. Då blir chokladen så där mjuk så att den nästan smälter i munnen och alla sorternas olika smaker gör sig sanslöst goda tillsammans.

Några saker kring bakningen som jag måste notera för att komma ihåg till nästa gång jag bakar den för ännu bättre och godare resultat är att tiden för gräddningen av digestivekexbotten [digestivekex med choklad] ska vara något kortare i vår varmluftsugn. Botten blir hård om den är för länge gräddad.
Jag har inte tidigare använt gelatinpulver vid bakning. Det blev, precis som det står i receptet, små gelatinklumpar och dessa är inte alls goda att få munnen så silning av smeten är nödvändigt för ett gott resultat.
Jag har bakat med gelatinblad många gånger och funderar på om det inte går att använda sig av det istället för pulver? Tänker t.ex på jordgubbscheesecaken som innehåller så mycket smet som ska stelna och i den hade jag gelatinblad så omöjligt att göra på samma sätt på denna cheesecaken vore ju inte omöjligt. Eller är det skillnad när det kommer till kombinationen gelatinblad och choklad?
Frågan är bara hur många gelatinblad man kan tänkas behöva.
Tål att funderas på och kanske googla om gelatinblad och olika sorters choklad.
Använder ni gelatinpulver så koka upp vattnet först så det är väldigt varmt och sen är en silning av smeten nödvändig.
Jag använde inte den mest finsmaskade silen jag har och resultatet blev bra utan klumpar.
Att kolla så att de olika chokladlagerna verkligen har stelnat innan nästa lager läggs på kan också vara av vikt om man vill ha ett snyggt utseende på kakan.
Framförallt så var det mjölkchokladen som tog längre tid på sig för att stelna och vill man få en snygg skarp kant mellan de tre chokladbäddarna så måste tidigare lager ha stelnat ordentligt.

Grymt god är denna chokladdröm till cheesecake och måste absolut bakas igen!
Receptet kommer från Christina Gyllner som vann Hela Sverige bakar 2012. För övrigt så står hennes bok Sockerchock [en titel helt i min smak] högt upp på min lista över böcker som ska inhandlas inom en snar framtid 🙂

TRIPLE CHOKOLATE CHEESECAKE ca 12 bitar
Ingredienser:
300 gram Digestive med chokladbotten
100 gram smält smör
200 gram vit choklad, fint hackad
1/2 dl kokande vatten
3 tsk gelatinpulver
750 gram cream cheese
1 dl strösocker
3 dl grädde
200 gram mjölkchoklad, fint hackad
200 gram mörk choklad, fint hackad

Garnering:
Färska jordgubbar
Choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ca 22 cm springform med smör.
Smula sönder kexen i en matberedare och tillsätt smält smör.
Fördela smulorna i formen och tryck upp mot kanterna.
Grädda i ca 12-15 min tills botten satt sig. Ha koll för botten blir hård om den gräddas för länge!
Låt svalna lite grann och ställ sen i kylen så den blir kall.
Smält den vita chokladen.
Blanda kokhett vatten och gelatinpulver i en skål. Låt stå i 5 min. Se till att allt gelatin löst sig i vattnet. Vispa ihop cream cheese och strösocker.
Tillsätt grädden och vispa tills slätt och krämigt.
Häll i gelatinet och blanda väl! Obs: Sila smeten för att få bort små gelatinklumpar som blir innan du häller i chokladen!
Ta 1/3 av cream cheeseblandningen och tillsätt den vita smälta chokladen i den.
Ta springformen ur kylen och häll i fyllningen.
Ställ i frysen i ca 15-20 minuter.
Smält mjölkchokladen och låt svalna något.
Ta hälften av cream cheeseblandningen som finns kvar och tillsätt chokladen.
Ta formen ur frysen och häll mjölkchokladsmeten över den vita chokladen.
Ställ tillbaka i frysen i 15- 20 minuter tills den stelnat. Kolla så att chokladen verkligen har stelnat.
Smält den mörka chokladen och låt svalna något.
Blanda samman med cream cheeseblandningen som finns kvar.
Ta formen ur frysen och häll över det tredje och sista lagret. Jämna till ytan.
Låt stelna i kylen i ca 2 timmar.
Smält choklad och doppa jordgubbarna i. Låt stelna på bakplåtspapper.
När det är dags för servering, dekorera cheesecaken med de chokladdoppade jordgubbarna.

 

bloglovin 2014-02-20 kl 17:59


12 svar till Chokladdessert || Triple Chokolate Cheesecake

  1. Postat av: Mrs Moet

    Herregud så gott det ser ut! Kan du langa över lite via nätet;)

    Kram åsa

  2. Postat av: C

    Jaaa- den tårtan var typ det godaste jag ätit 🙂

    Sv: Kobbs vore kul att testa och som du skrev, skönt utan mössa o tjocka kläder! Dock är väl ändå vantar att föredra på barnen om de ramlar och får skridskoskenan (sin egen eller ngn annans) över händerna kan de ju skära sönder sig hur mkt som helst… Samma med halsskydd- tycker d var konstigt att A var den enda med halsskydd idag! När vi tränade och spelade match var det obligatoriskt halsskydd fram till 15år!

    • Postat av: Helen

      Svar: Ja den var god 🙂 Aldrig hört talas om att man skulle köra över sin egen hand. Är väldigt trött just nu och var tvungen att läsa din kommentar en gång till då jag inte förstod alls vad du menade. Nu garvar jag mest åt synen jag ser för mitt inre när jag kör över min egen hand och sen kapas till allmänn beskådning på allmänhetens åkning *mohaha*. Det va skillnad fingervantar mot att ha tjockvantar, alltså termo, tyckte W och det fungerar ju om det inte är för kallt. Men sist på tingvalla åkte jag utan mot slutet. Va så himla varm efter en timme. Fast vi åker kanske inte i klunga så det är risk att ngn annan kör över mina fingrar. Ingen som vill åka så nära mig typ 😀
      Fast allvarligt talat har jag aldrig tänkt så och aldrig varit m om ngn olycka trots att vi åkt en hel del och halsskydd har jag ingen aning om vad det ens är!
      Aldrig ngn som sagt ngt om ngt sådant.
      Är ju uppvuxen på skridskor på det glada 80 talet. Skillnad med er unga människor som lärde er allt om säkerhet mm.
      Vi som är födda på 70talet åkte liggandes på en kudde i baksätet av en Volvo 240 över Ölandsbron typ så vi är vana vid att leva lite farligt 😀
      Helen

      • Postat av: C

        Men oj! Spelar man hockey eller bandy är d obligatoriskt…tror d var förra året ett barn här i Värmland dog för att han fick halsen uppskuren av en skridsko… Allt var inte bättre förr 🙂 Och duuu, jag började spela hockey när jag var 5år…alltså på 80-talet…

        • Postat av: Helen

          Svar: Oj. Igen! Usch. Aldrig hört talas om som sagt men jag har iofs inte sysslat med någon sport som barn. Ja utom hästar och tävlingar där osv. Antar att du diskuterade detta med skolan.
          Helen

  3. Postat av: ullie

    åhh men alltså Hur god såg inte den ut då ???
    Hoppas ni haft en bra vecka o ett bra slut Önsker er en trevlig helg kram

  4. Åh, vad god den ser ut! Försökte övertala familjen att vi skulle göra den till i morgon, men en gillar inte vit choklad och en gillar inte mörk… Funderar på att göra jordgubbscheescaken istället. Vad använde du för chokladsås till den?

    • Postat av: Helen

      Svar: Icas chokladsås på tub faktiskt. Funkar alltid när man inte orkar göra egen chokladsås 😀
      Chokladsåsen är mkt god i kombinationen med jordgubbssmaken så man behöver inte snåla med den.
      Jordgubbscheesecaken är god även den man måste bara komma ihåg att ta fram den ca en timme före man ska äta den. Den är väldigt hård annars.
      Helen

  5. Postat av: Camilla

    Jag smäller av, den såg underbart god ut! Frågan är om jag törs göra den vid tillfälle :är väl äta upp den själv.. :/

  6. Men gudars vad GOD den ser ut!! Och snygg 🙂

    Kram & trevlig helg!

  7. Postat av: Junitjej

    Det ser verkligen gott ut!

  8. Postat av: Fröken M

    men wooow !! hur god såg inte den ut ?!

    Visst är ljuslyktorna fantastiska ! Jag var på 054 och kikade på dem häromdagen,
    och 2 stora lyktor ska bara bli mina.
    Sen kanske det blir några små oxå… det vet man aldrig 🙂

    Kram och trevlig helg !


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *