Godaste kladdkakan

I söndags bakade jag och barnen kladdkaka. Som vanligt bakade jag efter det klassiska recept som jag i stort sett alltid gör.
Det var ganska längesen nu som vi åt kladdkaka så på kvällen när kladdkakan avnjöts så fick jag lite av aha upplevelse.
En kall riktigt kladdig kladdkaka är ju så fantastiskt gott. Så gott att faktiskt till och med M premiäråt två portioner utav den. Han som aldrig annars äter choklad och oftast är skeptiskt inställd till efterrätter.

Om ni bara ska baka kladdkaka en gång i livet så är det detta receptet ni ska följa.
En extremt basic kladdkaka utan varken chokladbitar i smeten, nougat uppe på, eller några nötter i.
En helt vanlig kladdkaka men den godaste och enklaste av dem alla!

Tänk på att inte vispa smeten utan rör samman ingredienserna och framförallt – ta ut kladdkakan i rätt tid.  Den ska ju vara kladdig på insidan!
Jag gjorde alltid så förr att jag tog fram provstickan och kollade om den var färdig. Oftast är den ju kletig i mitten just då i ugnen så man kanske låter den vara inne lite längre än vad som var tänkt pga det.
Sen stelnar den ju till när den stått och svalnat och blir då lätt hård och tråkig att äta.

En kall krämig kladdkaka är så otroligt gott och så enkelt att göra att det kan man ju ha till efterrätt varje dag ju. Iallafall om barnen får bestämma 😉

Vill man ha tydligare och mer chokladsmak på kladdkakan så tillsätt 200 gram choklad som du låter smälta i det varma smöret genom att röra om.

GODASTE KLADDKAKAN
Ingredienser:

2 ägg
3 dl strösocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
125 gram smör
2,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
Ev lite kokos till att bröa formen med

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret och låt det svalna medans du vispar ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Blanda samman alltihopa. Rör försiktigt så att smeten inte blir full med luft och kladdkakan torr.
Häll ner smeten i en smörad och bröad form med avtagbar kant [jag bröar alltid med kokos för det är väldigt gott att ha en liten touch av det i botten av kakan].
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 20-25 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt svalna och servera med grädde och glass, frukt eller bär.

Eftersom jag är ett sådant fan av kladdkaka så har jag självklart gjort en KLADDKAKETAVLA.
Den finns i tre olika format och valfri färg på ordet kladdkaka.
Klicka på länken ovan för mer info.

bloglovin 2012-10-25 kl 15:34


5 svar till Godaste kladdkakan

  1. Postat av: Helen

    Jag håller helt med att den enklaste är superdupergod !
    Och man kan ju äta en hel kaka själv utan problem är det värsta 🙂

  2. Postat av: Popprinsessan

    Jag ÄLSKAR kladdkaka! Och den måste givetvis vara riktigt kladdig 🙂
    Kram

  3. Postat av: Junitjej

    Kladdkaka är verkligen gott!

  4. Postat av: Sanna

    Ska det verkligen bara var 3 matskedar kakao?? Jag fick nästan dubblera det för att den skulle smaka vhoklad överhuvudtaget? Så mycket mjöl och socker behöver ju mycket kakao. Alla ”vanliga” recept har 4 matskedar och de har inte så mycket mjöl.

    • Postat av: Helen

      Sanna – Ja det ska vara 3 msk kakao. Du kan ju, precis som jag skriver även ha i 200 gram choklad om du vill ha än mer/tydligare chokladsmak.
      Vi älskar kladdkakan utan och med tillsatt smält choklad!
      Sen vet jag inte vad det är för recept du läst eller bakat efter tidigare när du skriver alla ”vanliga” recept men enligt de recept som jag bakat efter tidigare så är inte 2,5 dl vetemjöl ”mycket mjöl”.
      Vet inte om du läst fel kanske men om du tycker som ovan och har en sådan koll på recept som det låter är ju bara att baka efter ett annat.
      Den här tycker vi om som sagt.
      Helen


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *