Godaste Vetebullarna

Igår bakade jag och barnen årets semmelbullar.
Klassiska vetebullar med kardemumma, penslade med ägg, så att de lyste guldgula när de låg på svalning.

Jag bakar vetebullar till semlor enligt Leila Lindholms recpet i boken A Piece of Cake.
Köpta semlor går totalt bort för mig. När det gäller själva bullen så tycker jag i och för sig att den smakar ok men jag tycker inte riktigt om konsistensen på den.
Alldeles för luftigt porös på något vis. Det händer liksom ingenting när man sätter tänderna i den.
Så blir inte de jag bakar själv och även smaken blir ännu godare på de hemmagjorda 🙂

I Leilas recept står det att man ska dela upp degen i arton delar. Av det blir det klassiska stora semmelbullar.
Vi gjorde dubbel sats bullar igår och en plåt med tolv bullar fick vara i normal storlek medans vi gjorde resten mindre precis som vi brukar.
En stor semla är ganska så en lite mindre, minisemla, har den perfekta storleken tycker jag.

En annan sak som vi inte gör som det står i receptet är att Leila har ugnen på 200 grader medans vår ugn står på 225 när vi bakar vetebullar. Jag antar att alla ugnar är olika men med gradantalet inställt på 225 så blir våra bullar iallafall perfekta 🙂

VETEBULLAR
Ingredienser till en sats bullar [18 normalstora semlor]:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl

Gör så här:
Mal kardemummakärnor [jag använde mig av redan malen kardemumma men samma mängd] fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör [låt smöret stå framme en lång stund före bakningen så det är mjukt] och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-7 minuter [tills bullarna fått fin färg].
Låt svalna.

Källa: Leila Lindholm.

bloglovin 2013-01-21 kl 14:09


Ett svar till Godaste Vetebullarna

  1. Härligt med årets första semla! Bakade själv min första häromdagen 🙂


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *