Jordgubbstårta med glasskräm & jordgubbsmousse

Jordgubbstårtan jag gjorde till Ws skolavslutning i fredags blev riktigt lyckad. Mycket god, inte för mäktig, och med fyllningar som riktigt smälte i munnen, och var perfekta tillsammans med de osockrade och därmed icke söta jordgubbarna jag skivade och la i mitten på tårtan.
Det blev i stort sett nästan en hel liter jordgubbar uppe på tårtan och jag tyckte att det blev mycket när jag gjorde den men det blev perfekt så. Man behöver jordgubbarna tillsammans med själva tårtan för att den ska bli som godast helt enkelt.

Glasskräm har det blivit mycket av nu ett tag. Både till kladdkakemuffins och hallon blondies men glasskräm är ju så gott och så användbart!
Förr gjorde jag glasskräm och hade mellan sandwichcookies men då krämen passar att ha både som tårtfyllning, på cupcakes, att serveras istället för grädde eller vaniljsås, eller bara att äta en klick tillsammans med frukt är supergott så kan man helt enkelt inte få för mycket av det.
Smaken blir som en mild vaniljsås och konsistensen är tjock och krämig men ändå luftig och lätt på något vis och den ska ätas väl kyld för då är den som allra godast.

Skolavslutningstårtan har tre stycken sockerkaksbottnar med ett lager glasskräm och ett lager jordgubbsmousse mellan.
Ett tunt lager grädde över hela tårtan. Även på sidorna för att få kexen att fästa enklare.
Den är garnerad med ca en liter skivade jordgubbar, spritsad grädde och två paket Fingers.
Ett band är både fint men även bra att binda om tårtan för att hålla kexen på plats om man gör tårtan dagen före vilket jag rekommenderar så att den får en chans att stå till sig och då blir som godast.

TÅRTFYLLNING JORDGUBBSMOUSSE
Ingredienser:
3 gelatinblad
225 gram jordgubbar
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt det koka i ett par minuter.
Mixa med stavmixer till puré.
Häll purén genom en sil så att du får bort jordgubbskärnorna.
Krama ut vattnet från gelatinbladen, lägg dem i jordgubbspurén och rör om tills de har smält.
Eftersom purén fortfarande är väldigt varm efter kokningen så går det att smälta gelatinbladen med att bara röra om.
Låt jordgubbspurén svalna i en skål i kylen.
Vispa grädden lätt. Den ska inte vara fast.
Tillsätt den svala jordgubbspurén och vispa upp grädden till en något fastare konsistens.
Antingen låter du moussen stå till sig i kylskåpet tills den blivit så pass fast att den går att bre på tårtan eller så använder du en tårtring [ett tips på ett grymt bra hjälpmedel vid tårtbakning!] och då kan du lägga på moussen direkt och ställa hela tårtan i kylskåpet så stelnar moussen till sig.

TÅRTFYLLNING GLASSKRÄM
Ingredienser:

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa marsanpulvret tillsammans med mjölken så det blir krämigt. Låt stå till sig i kylen några minuter.
Häll i vispgrädden och vispa upp till en tjock kräm som inte flyter ut.
Bred glasskräm på en tårtbotten och lägg sen på nästa botten.

bloglovin 2014-06-15 kl 16:09


9 svar till Jordgubbstårta med glasskräm & jordgubbsmousse

  1. Postat av: Junitjej

    Vilken härlig tårta!!!

  2. Postat av: Johanna

    Den såg somrig och god ut!

  3. Postat av: Maria

    WOW, vilken fin & mumsig tårta!

  4. Postat av: Åsa

    Jösses vilken tårta! Du borde nog snart byta bransch för du är ju en hejar på att baka:)
    Kram på dig

  5. Postat av: Tina

    Men åh vad du är duktig på att baka, ser otroligt gott ut! KRAM


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *