Kanelbullar & mjölk – så vansinnigt gott!

I söndags bakade jag och barnen kanelbullar.
De tycker att det är ganska tråkigt att baka just kanelbullar då det bara är en massa jäsning hela tiden enligt dem.
Själv tycker jag att det är perfekt då man ju även hinner med annat under själva bakningen. Det gäller ju att utnyttja tiden liksom och inte bara sitta och stirra på en deg i flera timmar… 😉

Båda barnen penslade i alla fall de flesta av bullarna och toppade dem med pärlsocker. M toppade med lite mer än W så på några av bullarna fick vi hälla av lite socker från. Man såg ju knappt bullen 😉
Lagom till han fick in snitsen så tröttnade han dessvärre så jag fick avsluta det hela.

Äta bullarna däremot tröttnar de inte på i första taget och inte jag heller.
Att det kan vara så gott med nybakta kanelbullar, ganska ljust gräddade, och med mycket pärlsocker på och så klart smakar de som allra ljuvligast tillsammans med iskall mjölk!
Jag har ätit fler än vad jag hade tänkt mig så de blev sanslöst goda den här gången.

Perfekt för fika utomhus är Lagerhausmuggarna To go Jar! Jag ångrar inte en sekund att jag köpte på mig dubbel uppsättning av dem.
Det blir inget spill alls, de är lätta att hålla i handen, sugrören är fast i locket på muggen och åker inte ur och skvätter eller kletar, man behöver inte ha koll på att getingar hamnar i saften utomhus och så går det kanon att köra dem i diskmaskinen.
Sen är de ju fina också så dessa kommer att användas flitigt av oss i sommar!

KANELBULLAR
Ingredienser:
1 msk kardemumma
3 dl mjölk 3 %
50 gram jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 gram mjukt smör
1 st ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
Smör Obs: rumsvarmt så att det går att bre på den utkavlade vetedegen!
Kanel
Strösocker

Pensling och garnering:
Ägg
Pärlsocker

Gör så här:
Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen dvs 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den tillsammans med mjölken, strösocker, salt, smör [låt smöret stå framme en lång stund före bakningen så det är mjukt] och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka.
Bred ett lager smör över hela kakan. Inte för tjockt men synligt dock.
Strö kanel över och sen strösocker över kanelen och det ska vara smör, kanel och socker på hela degkakan, även ut i kanterna för att få godaste bullarna!
Rulla ihop till en lång längd och skär varje rulle i lagom stora bitar. 1 ½- 2 cm breda beroende på hur stora bullar man vill ha.
Lägg dem i bullformar ståendes på en plåt och låt jäsa övertäckta med bakduk i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda dem mitt i ugnen på 250 grader i 5-8 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk. 

Jag bakar alltid kanelbullar [och vetebullar till Semlor] efter Leila Lindholms recept hämtat ur hennes underbara bok A piece of cake.
Efter att degen jäst i en timme så bakar jag ut kanelbullarna på det sättet som jag fått lära mig av min mamma och resultatet blir kanongoda kanelbullar som är omtyckta av alla.

bloglovin 2014-06-24 kl 14:39


5 svar till Kanelbullar & mjölk – så vansinnigt gott!

  1. Det KAN vara det godaste som finns !!
    Måste nog slänga ihop en plåt på lördag och ta med när vi ska på kalas 🙂

    Hojta till om det kör ihop sig på badringsfronten !
    Jag har ett litet lager 😉

    • Postat av: Helen

      Svar: Tack för erbjudandet men efter dagens upplevelser så har vi spelat ihop, eller rättare sagt W har spelat ihop, hela tre stycken så nu har vi så vi klarar oss tycker jag nog 😀
      Helen

  2. Postat av: Popprinsessan

    Men såå gott! Bakar nästan aldrig kanelbullar. Vet inte varför.. Det tar ju lite tid som sagt och så ska det finnas plats i frysen.. Och så är det svårt att sluta äta när man börjat 😉 Men såå gott!
    Kram

    • Postat av: Helen

      Svar: Ja kanelbullar är verkligen svåra att sluta äta när man väl börjat! Så otroligt gott men som du skriver – det ska finnas plats i frysen för dem…
      Kram

  3. Postat av: Maria

    Kanelbullar är det bästa som finns!! Och till bullarna ska det vara ett glas mjölk 🙂

    kram kram


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *