Klassiska småkakor med vintrigt tema

Vår frys gapar tom på något att fika med så igår utnyttjades tiden som blev mellan kalaset och då jag skulle skjutsa W till skridskobanan till att baka.
På den korta tiden som blev hann vi ändå med två sorters småkakor. Självklart hade det inte gått utan hjälp från min bakassistent, superhjälten himself, och han är även den som utan att hymla visar tydligt vad han tycker om det vi bakar.

Syltkakorna med jordgubbssylt istället för hallon får betyget väl godkänt, som alltid. Han älskar dem och skulle säkert kunna mumsa i sig ett närmare tjugotal av dem om han fick.
Att göra dem i små formar är det bästa tänkbara enligt mig. Alla blir lika stora, inga spruckna kanter och man behöver inte vara så noga överhuvudtaget med hur man hanterar degen.
Det är bara att rulla ihop små bollar av degen som är lättarbetad när den väl fått ligga och vila kallt i kylskåp, lägga dem i formarna, trycka ett hål med tummen och sen klicka dit lite jordgubbssylt.
Formarna vi använde i vitt och grått med snöflingor på ingick i Ikeas julstortiment förra året och är fina att använda vintertid.

Kolakakor är ju en grymt enkel och vanlig småkaka men trots det så har jag inte bakat dem på en väldans massa år.
Vintern till ära så dekorerade vi dem med snöflingeströssel från Lagerhaus. Supergoda och som sagt väldigt lättbakade.
Dessa fick dock långt ifrån samma betyg som syltkakorna av bakassistenten. Han tuggade lite grann på en och rusade sen till slasken och spottade ljudligt ut den. Tydligare än så kan det väl typ inte bli!
W fick med sig ett gäng kakor till isen och hon hade inte med sig några hem igen så jag tror att jag väljer att ta fasta på det betyget och inte Ms. Han som i stort sett inte äter mer än kanelbullar, syltkakor och möjligtvis en och annan Smartieskaka men då ska de vara med utan Smarties på toppen är inte rätt person att uttala sig i ämnet 😀

KOLAKAKOR
Ingredienser:
100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Låt smöret bli mjukt i mikron.
Blanda med socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
Halvera degen och forma den till två rullar.
Lägg rullarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
Grädda i 175 grader i 10-12 minuter.
Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.

Om man vill ha strössel på så tryck dit det innan gräddningen.

SYLTKAKOR ca 50 stycken
Ingredienser:
5½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ dl florsocker
300 gram kallt smör
½-1 msk kallt vatten

Gör så här:
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska precis gå ihop.
Lägg degen i en platspåse i kylen och låt den vila mellan 30-60 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till små bollar och lägg dem i formarna. Tryck en grop med fingret i mitten av varje kaka och klicka i sylt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter [beroende på storlek] tills de fått ljus färg.

bloglovin 2014-01-26 kl 09:34


Ett svar till Klassiska småkakor med vintrigt tema

  1. Postat av: Camilla

    Min mor gör alltid sådana där syltkakor, fast med hallon
    (vi kallar dem hallongrottor). En klassiker på vårt juldessertbord!
    De är så goda 🙂


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *