Kolapaj med röda bär – Vinnardesserten

Jag tycker om att prova nya recept och allra helst nu när min Kitchen Aid fortfarande andas nyhetens behag så när jag fick ett mail med tre finalistbidrag på bild samt recept från matlagningstävlingen, Mjölkbondekocken 2013, som genomförts i samband med att Årets Kock i år firar 30-årsjubileum så var jag inte sen att prova på att laga vinnarbidraget.

Det är faktiskt så att det är Sveriges alla mjölkbönder, via Svensk Mjölk, som startade tävlingen Årets Kock.
Årets Kock har betytt väldigt mycket både för statusen på kockyrket och intresset för svensk matlagning i stort.

Juryn i Mjölkbondekocken 2013 bestod av Tomas Diederichsen [Årets Kock 2011], Jennie Benjaminsson [tvåa i Sveriges Mästerkock 2011 och matbloggare] och Maja Nordström från Svensk Mjölk och deras motivering till det vinnande bidraget löd så här:
”Vinnaren har med stilfull känsla lyckats fånga klassiska smaker som aldrig går ur tiden. Sötma möter syra i en harmonisk dessert man gärna äter mer av.”

Av de orden blir det en Kolapaj med röda bär skapad av Börje Olofsson i Älmhult som får priset att närvara vid banketten vid finalen av Årets Kock på Stockholm Waterfront.

Jag älskar seg och söt kola så av de tre finalbidragen var det givet att välja just detta!
Pajdegen är en mycket enkel pajdeg av smör, socker, mjöl, havregryn och vatten.
Jag använde så klart min Kitchen Aid till detta men degen blev något lite för hård. Nu var det bara andra gången som jag använde Kitchen Aiden och jag är helt enkel inte van vid att det går så fort att få ihop en pajdeg…
Jag hamnar vid bunken och står och tittar ner smått paralyserad av att se hur maskinen jobbar 😉

En liten del av pajdegen vägrade släppa taget helt om pajformen så underkanten blev något ojämn men samma ser jag på bilden från vinnarbidraget så det verkar inte vara något återkommande…
Eventuellt att man kan ha lite lite smör i botten på själva pajformen för att undvika detta.

I receptet står det att pajen ska serveras med röda bär, t.ex lingon, röda vinbär och hallon. Jag r mest förtjust i jordgubbar så det fick det bli.
Jag mosade jordgubbar lite lätt med en gaffel, hällde dem i en bunke, strödde på lite socker och körde med mixerstaven tills det blev en slät, lite småtjock, jordgubbssås.
Jordgubbssåsen bryter av syrligt gott mot den söta kolan och pajskalet.
Tillsammans med vaniljglass är detta en god dessert som, precis som det stod i juryns motivering, – man gärna äter mer utav!

KOLAPAJ MED RÖDA BÄR
Ingredienser Paj:
125 gr smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Ingredienser Kola:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Ingredienser Servering: 
3- 4 dl röda bär [t.ex lingon, röda vinbär, hallon]
Själv tog jag frysta jordgubbar som jag mixade med lite strösocker till en slät sås
Vaniljglass

Gör så här:
Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta ut och låt svalna.

Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter.
Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120 °C.
Ta av från värmen.
Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt [kan förvaras i kylskåp till servering].
Garnera pajen med bär strax före servering, gärna med en kula vaniljglass till.

Recept: Börje Olofsson, Älmhult Vinnare av Mjölkbondekocken 2013
bloglovin 2013-01-27 kl 18:51


Ett svar till Kolapaj med röda bär – Vinnardesserten

  1. Postat av: Jenny

    Måste testas! Låter och ser otroligt gott ut!


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *