Lättlagat – Tagliatelle med fläskfilé, champinjoner & vitt vin

Jag unnade mig själv två böcker på årets bokrea [även om det fanns några fler jag hade kunnat shoppa loss på] och en av dem är Markus pasta innehållandes en hel hop med pastarecept, underbart presenterade med bilder som får i alla fall mig att vilja laga nästan allesammans, recept som är enkla att förstå och troligtvis inte heller särskilt svårlagade [i alla fall är det den känslan jag fått när jag läst nästan vartenda ett av bokens recept och jag älskar den känslan], och troligtvis urgoda skapade utav Markus Aujalay.
När jag och barnen var på bokrean så kom W ganska snabbt med boken i handen till mig. Jag antar att det märkts på onsdagkvällarna att Markus är en favorit 😉 Själv kan jag inte förstå hur jag har kunnat bomma att titta på Sveriges Mästerkock alla tidigare år. Skumt minst sagt för jag älskar programmet och suger i mig som en svamp av alla råd, tips och det man ser i bild och blödig som jag är av att ta del av andras drömmar om att lyckas [så länge de vill lyckas inom något ämne som intresserar mig] så blir jag nästan tårögd när juryns dom och ord faller på flera av deltagarna.

Igår torsdags kväll läste jag igenom boken och på fredagen handlade jag ingredienser till en av rätterna som sen tillagades igår kväll.
Valde att börja lite lätt med receptet som hade tillägget lättlagad i boken. Fast anledningen till att det blev just det berodde egentligen mest på att det receptet innehöll fläskfilé och att jag lever med åtminstone två i den här familjen som är riktiga köttälskare. Hade jag fått tänka bara på mig själv hade det nog blivit en annan rätt om jag ska vara ärlig.

Det vita vinet ger en god smak på rätten som för mig är helt ny. Vi har extremt sällan vitt vin hemma och jag har aldrig tidigare lagat mat med det som ingrediens. Dock kommer jag att göra det många gånger framöver. Dels för att det var gott men också för att många av recepten i Markus pastabok innehåller en dl vitt vin så nu måste vi alltid ha en flaska sådant hemma, haha.

Betydligt mer rensa smaker än vad vi är vana vid som i stort sett alltid har matlagningsgrädde, eller vanlig grädde, creme fraiche, honung och liknande i vår mat.
Något för syrligt enligt L men fab enligt mig.
Otroligt gott, smakrikt, krämigt med den rivna parmesanen ovanpå.

I förordet till boken skriver Markus att man inte ska känna sig låst till recepten för meningen är inte att man ska följa dem slaviskt utan låta sig inspireras och kombinera lite som man vill, känner och tycker om så klart.
Jag älskar körsbärstomater så ett gäng med sådana hamnade i vår pasta igår. Vi hade även lite mer fläskfilé än vad som stod i receptet och hade därför i mer vin och mascarponeost och ett antal fler champinjoner.
Tummen upp så himla gott och lättlagat!

TAGLIATELLE MED FLÄSKFILÉ, CHAMPINJONER & VITT VIN [4 portioner]
Ingredienser:
400 gram tagliatelle
300 gram fläskfilé
8 färska champinjoner
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ röd chili, tunt skivad
1 dl vitt vin
250 gram mascarponeost
1 köttbuljong
Salt
Svartpeppar
Ev 5 körsbärstomater, delade

Persilja, hackad
Parmesanost, riven

Gör så här:
Koka patan enligt anvisningarna på paketet.
Stek fläskfilén och svampen i olivolja på hög värme i ca 2 minuer.
Lägg i vitlök och chili och stek ytterligare i någon minut.
Tillsätt vitt vin, mascarponeost och köttbuljongtärning [och körsbärstomater om man vill ha i det] och rör om.
Låt koka i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda allt med patan och strö över persilja och parmesan efter tycke och smak.

Receptet kommer från boken Markus pasta av Markus Aujalay.
bloglovin 2015-03-01 kl 19:08



INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *