Marängdröm med mjölkchokladfluff & jordgubbar

För att fira finalen av melodifestivalen i lördags blev det tårta till efterrätt.
Jag är verkligen inne i ett flow och det är hur kul som helst att baka och laga mat just nu. Så roligt att jag skulle kunna ägna många fler av dygnets timmar åt det om det bara var möjligt. Nu tar jag varje tillfälle och stund jag får i köket efter att alla andras behov är tillgodosedda och kanske är det just därför som det fortsätter att vara så kul eftersom det råder viss begränsning av tid till att ägna åt en hobby, intresse eller vad man nu ska kalla det.
Jättekul är det i alla fall och väldigt behagligt avstressande också vilket gör extra gott efter dagar som varit extra stressfyllda.

Denna tårta blev en hit!
Marängbottnarna gjorde jag på fri hand. Kanske inte perfekt runda men helt ok och perfekt storlek till att passa tårtfatet som tur var för det kom jag på först efteråt.
Jag smälte mörk choklad och använde ca hälften av den till att pensla på marängbottnarna vilket helt klart gjorde dem extra goda och resten spritsade jag på fri hand stjärnor av på bakplåtspapper som när de stelnat fick agera tårtdekoration.
Tårtan är fylld med två tunna lager med mjölkchokladfluff varvat med skivade färska jordgubbar och vispgrädde.
På toppen är det grädde, mer jordgubbar och chokladstjärnor.
Eftersom det var mellofinal gjorde jag tårtan lite extra festlig med guldstjärnor som jag fixade till i photoshop, printade, klippte ut, och limmade på tandpetare.

Denna tårta kommer jag att göra många gånger framöver. Så god och enkel att baka!

MARÄNGTÅRTA MED MJÖLKCHOKLADFLUFF & JORDGUBBAR
Ingredienser till två marängbottnar:
6 äggvitor
3 dl strösocker

Ingredienser till mjölkchokladfluff:
1 ½ dl vispgrädde
200 gram mjölkchoklad

Ingredienser till själva tårtan:
Ca 100 gram mörk choklad
4 dl vispgrädde
2 askar färska jordgubbar

Marängbottnar – Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Man ska kunna göra marängtricket och vända skålen upp och ner utan att marängen rinner ut när den är klar.
Klicka och bred ut halva marängsmeten som en cirkel eller annan valfri form på ett bakplåtspapper och resten likadant på ett annat bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i  1½-2 timmar [tiden kan variera något från ugn till ugn].
Stäng av ugnen och låt gärna bottnarna stå kvar och torka på eftervärme.

Mjölkchokladfluff – Gör så här:
Bryt chokladen i små bitar.
Värm upp grädden riktigt varm i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka!
Lägg i chokladen och rör om tills den smält helt..
Låt stå i kylskåpet i 1-2 timmar.
Vispa med elvisp tills det blivit ett bredbart fluffigt fluff. OBS: var uppmärksam, vispar man för länge så skär fluffet sig.

Tårtan – Gör så här:
Smält den mörka chokladen på svag värme i micron. Rör om då och då.
Pensla de båda marängbottnarna med ca hälften av chokladen.
Häll resten i en spritspåse och spritsa t.ex stjärnor på ett bakplåtspapper.
Ställ i kylen så de stelnar sen är det bara att lyfta loss dekorationerna.

Skär jordgubbarna i skivor.
Vispa grädden.
Lägg en av marängbottnarna på ett tårtfat eller liknande. Bred på hälften av mjölkchokladfluffet på botten.
Täck fluffet med hälften av de skivade jordgubbar.
Klicka på grädde och lägg på marängbotten nummer två.
Bred på resten av fluffet och resten av vispgrädden ovanpå det.
Avsluta med skivade jordgubbar och chokladdekorationerna.

Tårtan är godast om den får stå till sig i kylen i några timmar före den ska serveras.
Vi åt faktiskt av tårtan även nästa dag och den var god även då och marängen hade inte blötts upp och försvunnit som köpta marängbottnar gör om de står länge med fyllning mellan sig.

Originalreceptet hittade jag på Icas hemsida men jag valde att baka egna marängbottnar istället för att köpa färdiga då jag gjort det flera gånger förut och vet att de alltid blir godast och så bytte jag ut hallonen och hallongrädden mot färska jordgubbar.
bloglovin 2015-03-18 kl 19:02


4 svar till Marängdröm med mjölkchokladfluff & jordgubbar

  1. Postat av: Fröken M

    Smarrigt ! jag är väldigt svag för ALLT som innehåller maränger !!

    Jadu, blocket är en intressant ”historia” och ibland undrar jag verkligen hur folk är funtade.
    Vill man sälja en vara så svarar man på frågor och mail,
    och vill man köpa något prutar man möjligen måttligt och hämtar själv !
    PUNKT ! 😉

    • Postat av: Helen

      Jag är inget jättefam av maränger men denna blev faktiskt väldigt god så det kommer nog bli en upprepning av den frampå. Som sommartårta med svenska jordgubbar är den nog en riktig hit 😀
      Tragiskt hur somliga sköter sina Blocketaffärer minst sagt!
      TRevlig torsdag!

  2. Postat av: Elena

    Men oj så god den såg ut! 😀


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *