Mikroknäck – en sensation

Efter en massa ärenden så sprang jag och M in på Ica medans W väntade i bilen för att köpa ingredienser till knäck.
Jag var lite osäker på om det fanns tillräckligt med både vipsgrädde och ljus sirap hemma och när jag väl hade kläckt planen om knäck till W så fanns det ingen återvändo och jag vågade inte chansa på att åka hem för att upptäcka att inte alla ingredienser fanns i skåpen.

Jag är glad att hon stod på sig om de utlovade knäcken för oj så goda de blev!
Jag hade faktiskt inte tänkt göra knäck den här julen och så här i efterhand kan jag inte komma på en enda vettig anledning till att jag skulle avstå.
Att göra knäck i mikron är något jag gjort tidigare och det är ju faktiskt sanslöst enkelt och det går ju så snabbt.
Faktiskt så snabbt att man knappt hinner med att ställa fram knäckformar och hacka den halva decilitern mandeln medans knäcken kokar i mikron så detta är bäst att förbereda före.
Att hälla upp knäck i formar är alltid trixigt oavsett om man kokat knäcksmeten i gryta eller i mikro så det kommer man inte ifrån. Jag häller smeten i en liten mjölkkanna för att jag tycker att det då blir lite lättare att pyttsa ut den i formarna.
Har man problem med att få formarna att stå stilla när knäcksmeten når dem så kan man torka av brickan med formarna så den blir lite fuktig vilket får formarna att stå enklare på plats.

Två satser med knäck blev det ikväll och fler lär det nog bli innan det är julafton.
Jag fick ett tips på Instagram om att smaksätta knäcken med saltlakrits och för en som älskar saltlakrits låter detta som himmelriket så kanske blir det även en uppsättning av sådana inom kort.
Själva grundknäcksmeten kör jag alltid densamma. Den är ett säkert kort men man kan ju smaksätta knäck med allt möjligt så att skapa variation på smakfonten på julgodisbordet till julafton lär inte vara några problem 🙂

MIKROKNÄCK
Ingredienser:
1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk flytande margarin
1/2 dl hackad mandel

Gör så här:
Placera ut knäckformar på en bricka.
Finhacka mandeln.
Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och margarin i en stor mikrosäker glasskål.
Sätt in i mikron på full effekt (700W) i 8 minuter.
Rör ner mandeln och fyll smeten i formarna. Jag häller knäcksmeten i en liten mjölkkanna för att jag tycker att det är enklare att få smeten i formarna då.

Knäcksmeten ska inte dubblas!
Det går väldigt snabbt att göra denna knäck så gör fler satser i följd istället.

bloglovin 2013-12-10 kl 21:57


5 svar till Mikroknäck – en sensation

 1. Postat av: Angelica

  Jag har alltid varit anti-micro-mat och har så svårt för att laga mat och liknande i micron, men jag måste erkänna att det ser bra mycket enklare ut :))

 2. Hur många blir det ungefär av detta recept? Får nog ta o provas 😉

  • Postat av: Helen

   Svar: Ca 30 fick jag nog till. Dock en del som blev lite överfulla så det går nog att få ut några fler av receptet. Supergoda tycker jag och gött att slippa stå vid spisen och röra 🙂
   Helen

 3. Postat av: Camilla

  Låter ju spännande med mikroknäck! Får se om jag hinner prova på det i år 😀
  Mmm, är väl svårt att se likheterna när man är med barnen dagligen. Minns när jag började gymnasiet, då fanns ett tvillingpar där. Jag tyckte de var SÅ lika och kunde inte skilja dem åt. Men efter en termin hade jag lärt känna dem båda och sett dem varje dag i skolan, så då tyckte jag inte alls att de var så lika längre. Alltså, jo de var lika, men jag kunde lätt se skillnad på dem utan problem 🙂 Kanske är samma fenomen med ens barn. Nu svamlar jag känner jag, men du kanske förstår vad jag försöker få fram, haha 🙂

 4. gu va smart att koka i micron de ska jag absolut försöka att göra här hemma =)


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *