Pepparrotssås

Inspirerad av lunchen från Kils slakteri på Smaka på Värmland i lördags var jag ju bara tvungen att prova på att göra en pepparrotssås till gårdagens middag, kebab i pitabröd med diverse grönsaker.

Jag lyckades, den blev så god, pricken över i:et helt enkelt till denna enkla middagsrätt och oj vad jag tycker om pepparrot, och sås. Det visste jag inte om jag ska vara ärlig. Ja det förstnämnda alltså…

Jag gjorde som jag brukar med kalla såser. En grund av turkisk yoghurt eller som i det här fallet, creme fraiche.
Skalade sen en bit färsk pepparrot som jag rev till smått på rivjärnet. En knapp tesked dijonsenap [en liten mängd dijonsenap är nästan alltid gott att ha i kalla såser], ett tryck på burken med flytande honung för ett litet uns av sötma i såsen [samma resonemang som kring dijonsenapen gäller flytande honung enligt mig], lite flingsalt och några drag med pepparkvarnen sen var det bara att röra om och ställa in den i kylen så att smakerna fick en chans att komma till sin rätt.
Pepparotssmaken framträder och blir tydligare efter en stunds vila. Något att tänka på när man gör den så den inte blir för stark.

Så gott till kebab men säkert även gott till fisk och annat kött tror jag så denna såsen kör vi på fler gånger och så klart är det extra kul när till och med L orkar upphäva sin stämma och säga att något är gott sådär spontant som bara han kan [viss sanning med modifikation gällande spontaniteten råder från mitt håll men han tyckte att den var god!].

PEPPARROTSSÅS
Ingredienser:
2 dl Creme fraiche eller turkisk yoghurt
Ca 4 tsk finriven färsk pepparrot
Knappt en tsk Dijonsenap
Flytande honung
Flingsalt
Peppar

Gör så här:
Blanda creme fraiche med finriven pepparrot.
Ha i en knappt tesked dijonsenap, ett litet stänk med flytande honung.
Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Låt stå och dra i kylen en stund före servering.
Enkelt & gott!

Nu ska jag återgå till mina jobbuppgifter att lösa eftermorgonens möten vilket inte är det lättaste just nu.
Jag sitter i en liten glugg inträngd mellan mitt skrivbord, hyllor och stora högar med papper, tidsskriftssamlare och annat som hantverkarna på jobbet flyttat på för att kunna komma åt rören till ventilation och element.
Kallt är det dessutom då vi är utan värme och dörrar står på vid gavel så här jobbar vi med jacka på idag.
Brr & trevlig onsdag på er!

bloglovin 2014-10-01 kl 10:34


4 svar till Pepparrotssås

  1. Postat av: Fröken M

    Jag ÄLSKAR pepparrot i alla former !
    Har du inte ätit laxmackan med pepparrotskräm på Naturum så har du missat något ! 😉

    • Postat av: Helen

      Den har jag lyckats missa! Ska jag komma ihåg att äta på höstlovet då 🙂
      Helen

  2. Postat av: Maria

    Pepparrot är ju så gott!
    Vi använder det ofta i såser och det passar utmärkt till både kött & fisk 🙂
    En riktigt god grillad biff med pepparrotsås slår det mesta!

    kram kram

    • Postat av: Helen

      Kan tänka mig att det är jättegott även till fisk!
      Helt klart favoritsmak nu 🙂
      Kram


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *