Rutes Matjessill – så god!

Jag älskar sill och då allra helst sill i krämiga milda såser.
I midsommarnumret av Buffé hittade jag ett recept som omkullkastade mitt beslut om att inte göra någon egen sill till midsommaraftonens lunch totalt.
Den lät så god med örter, röd lök, lite fint strimlad purjolök, matjessill så klart men så även den magiska ingrediensen kaviar.
Jag tycker att kaviar är jättegott men det ska helst vara mild kaviar och kaviar utan något annat i så ost, dill och ägg och allt vad som finns i kaviar nuförtiden går bort.

Det var mycket bilden på sillen och all den krämiga såsen som fångade mitt intresse. Upplägget var läckert då de valt att presentera sillen i en glasburk utan att röra om såsen, alltså kaviargrädden, matjessillen och örterna. Såg läckert och snyggslarvigt ut men ändå gott så klart och lite nya upplägg på mat fångar ganska lätt mitt intresse.

Sillen var fantastiskt god. Kaviaren tar inte alls över! En mild förnimbar smak finns där och konsistensen som blir när man vispar grädden lätt och sen blandar samman med creme fraichen är precis sådan så att det blir en perfekt sås till färsk potatisen.

Jag kommer att göra denna sill fler gånger i sommar för den kvalade lätt in bland topp fem listan över goda egengjorda sillar. Krämig, mild och god och dessutom är den mycket lätt att göra!
Mums!!

RUTES MATJESSILL
Ingredienser:
2 burkar matjessill á 200 gram
1 liten röd lök
10 cm purjolök
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl kaviar på tub
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad gräslök
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:
Skala och finhacka rödlöken.
Ansa, skölj och finhacka purjolöken.
Vispa grädden löst. Rör ner rödlök, purjolök, creme fraiche, kaviar och nymalen svartpeppar.
Häll av sillen och låt den rinna av.
Lägg sillen i en burk. Täck med kaviargrädden.
Garnera med dill och gräslök ovanpå kaviargrädden.

I tidningen Buffé namnges sillen som Rutes matjessill då receptet kommer från familjen Zetterström som driver Rute stenugnsbageri på Gotland.

bloglovin 2014-06-22 kl 09:01


2 svar till Rutes Matjessill – så god!

  1. Postat av: Anna Th

    Hej Helen!
    Trevligt med ett nytt sillarecept. Hur länge kan man förvara matjesillen?
    Trevlig blogg som alltid.

    M v h Anna.

    • Postat av: Helen

      Svar: Ja det måste du smaka! 😀
      Det står ingenting om hållbarhet i samband med receptet i Buffé. På svenskfisk.se finns det riktlinjer gällande hållbarhet och förvaring av all sorts fisk (en bra sida som jag rekommenderar) och där står följande gällande matjesill/sill i krämig sås i glasburk som varit öppnad:
      1-2 veckor i kyl beroende på att den ofta innehåller mejeriprodukter samt att den saknar den syra som sill i klar lag ligger i.
      Vår var nästan helt slut på söndagen dock så den blev inte långlivad i kylen här precis 😀
      Tack du!
      Helen


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *