Saftiga lussebullar

Lussekatter, eller lussebullar, är det godaste som finns. Det finns inget, utan tvekan, som kan mäta sig med den gula julbullen!
Kombinationen av den mjuka fluffiga bullen [ju mer kladdigt klibbig frustrerade deg desto fluffigare bulle] och saffranssmaken är djupt beroendeframkallande.
Jag skulle kunna välja bort allt annat av julens sötsaker för en mjuk, saftig, saffransdoftande lussebulle och vetskapen om att jag nu har två påsar i frysen med dessa guldgula godingar kräver full fokus för att jag inte ska ta fram en påse, tina lätt i micron och äta upp. Jag skulle kunna leva endast på lussekatter idag [som jag gjorde i tisdags typ, haha].

Det blev ett spontanbak häromdagen och jag hade varken kesella eller russin [till barnens och Ls glädje då de hellre äter sina lussebullar med pärlsocker på] hemma så jag bakade inte lussebullarna efter det recept utav Leila som jag oftast gör annars.
Hittade ett som lät hederligt och bra på Icas hemsida. Jag har alltid bakat med fingervarm degvätska och det i detta skulle endast vara rumsvarm mjölk, men det är kul att prova nytt och inte alltid göra på samma sätt och faktum är att bullarna blev verkligen jättegoda. Både saftiga och fluffiga så detta recept rekommenderar jag.

LUSSEBULLAR
Ingredienser:
2 paket saffran [0,5 gram per påse]
2 dl socker
2 msk vatten
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk 3%
½ tsk salt
800 gram vetemjöl [ca 13 ½ dl till en sats]
Russin eller pärlsocker
Mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Gör så här:
Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret [för 1 sats].
Lägg saffranet i vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten i ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet [skippa detta om ni vill ha pärlsocker på bullarna].
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Degen ska vara klibbig.
Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla för 1 sats. Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Recept från Ica.se
bloglovin 2014-11-15 kl 16:08


3 svar till Saftiga lussebullar

  1. Postat av: Fröken M

    Guud va gott ! Jag håller med dig, det är få saker som smakar och doftar så gott som nybakta lussebullar !
    Här får baket dock vänta ett par veckor, men när vi fått ordning i huset. Då ska det julbakas !!

    • Postat av: Helen

      Ja Lussebullar är något alldeles speciellt det. Kanske har att göra med att de är så säsongsbetonade. Inte konstigt att man längtar efter dem liksom… 😉
      Häftigt det kommer att bli med första bakningen i nya huset för dig!
      Trevlig lördagskväll!

  2. Postat av: ami

    Åh, så goda! Tack för receptet. Lussebullarna gick hem på fikat efter luciafirandet på förskolan idag. (Även om jag lyckades få degen lite väl klibbig.) Blir lussebullefika imorgon på lucia också. 🙂

    Ha det gott!


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *