Sagolik Pannacotta med tre smaker och tre lager

Så här blev den, min allra första Pannacotta med tre smaker och tre lager.
Happy me för den blev både fin och god 😀

Det är inte svårare att göra en Pannacotta med tre lager än med ett, det tar lite längre tid att få den färdig bara.
En gnutta tålamod får man ha och vänta ett par timmar mellan varje moment så att varje lager hinner stelna till ordentligt så man får de där läckra skikten bestående av de olika smakerna och färgerna som blir.
Men det är värt att ha lite is i magen för slutresultatet blir en grymt läcker dessert och ja sanslöst försvinnande god!

Det man kan tänka på är att för mycket Pannacotta blir mäktigt och den kan därför med fördel göras i små glas. Gärna raka, höga och smala. Det skulle iallafall jag vilja ha att tillgå [måste kika närmre på Ikea nästa gång efter de perfekta Pannacottaglasen] då det kan bli lite för mycket av det goda och sen skulle det vara fint att servera den i ett icke välvt glas.
Det kanske inte ser så mycket ut när man häller upp det allra första lagret men med två lager till i andra smaker så har man en fulländad ljuvligt god dessert som sagt.

Underst är det ett lent lager med mjölkchoklad. Mittenlagret består av vit choklad och lite vanilj. Det översta är ett lager med hallonpannacotta.
Både mjölkchoklad samt vit choklad- och vaniljpannacotta har jag gjort tidigare många gånger men denna tre lagerspannacotta slår dessa båda med hästlängder.
Det blev en mycket god kombination av de två olika chokladsmakerna och sen ett fräscht, lite syrligt friskt, hallonlager på toppen.
Dekorerade gjorde jag med lite grann riven mjölkchoklad, två färska hallon samt några blad citronmeliss.

Eftersom Hanna fyllde år i förra veckan så bjöd jag henne på lite Pannacotta i ett piffat glas med snören och en liten tag tillsammans med en bok.

MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA [understa lagret]
Ingredienser:
50 gram mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
1 gelatinblad
1 msk strösocker

Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Bryt mjölkchokladen i bitar.
Koka upp grädde tillsammans med sockret.
Tag av kastrullen från spisen och rör ner det urkramade gelatinbladet och sen mjölkchokladen.
Rör tills allt är slätt.
Låt svalna något och häll upp i glas eller formar. Ställ i kylen i ca två timmar.
Obs: kolla så att pannacottan stelnat helt innan du häller på nästa lager!

VIT CHOKLAD OCH VANILJPANNACOTTA [mittersta lagret]
Ingredienser:
75 gram vit choklad
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matyoghurt
1,5 gelatinblad [delas enkelt med sax]

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Bryt chokladen i bitar.
Koka upp grädde tillsammans med sockret.
Tag av kastrullen från spisen och rör ner vaniljsockret, de urkramade gelatinbladen och sen chokladen.
Rör tills allt är slätt.
Låt svalna något och rör ner yoghurten.
Känn efter så att pannacottasmeten inte är varmare än ungefär rumstemperatur och häll den sen ovanpå mjölkchokladpannacottan.
Ställ i kylen i ca två timmar.

HALLONPANNACOTTA [översta lagret]
Ingredienser:
2 gelatinblad
1 ½ dl hallon [går utmärkt med frysta med de ska vara tinade]
1 ½ dl vispgrädde
1 msk socker

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Mixa bären med en stavmixer.
Koka upp grädde och socker. Ta från värmen. Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i grädden.
Blanda ner de mixade hallonen.
Sila genom en finmaskig sil.
Låt svalna i ca tio minuter. Häll sen hallonsmeten försiktigt över det mittersta lagret.
Ställ återigen in glasen i kylen.

Ta ut pannacottan ur kylen ca 5-10 minuter före servering.
Dekorera med t.ex fint riven choklad, färska hallon och citronmeliss.

Hallonpannacottans grundrecept är Alexandra Zazzis, hämtat från senaste numret av Buffé, men jag bytte ut hennes svarta vinbär mot hallon vilket fungerade alldeles utmärkt.
bloglovin 2014-07-02 kl 21:51


12 svar till Sagolik Pannacotta med tre smaker och tre lager

  1. Postat av: Maria

    Du är verkligen helt fantastiskt duktig i köket!
    Pannacottan ser inte bara god ut,den är även galet fin att titta på.

    Kram

  2. Postat av: Petra

    Så fint du gjort vilken uppskattad present:)mums så smarrigt.
    Gör du bloggdesign åt andra också eller har du tips på någon?kram kram

    • Postat av: Helen

      Tack 🙂
      Nej det gör jag inte. Tiden räcker inte till tyvärr. Inga tips heller men antar att det finns en uppsjö av bloggare som riktat in sig på bloggdesign och säkert många duktiga också som florerar på nätet. Bara att googla… 🙂
      Kram

  3. Postat av: Theresa

    Wow! De är fantastiskt snygga!!!! Och säkerligen supergoda också!!!!!
    Tror nog sjutton jag ska prova dessa, någon dag när jag känner mig modig! 😉

  4. Postat av: Susan

    Hej! Räckte receptet till fyra portioner? Gjorde pannacotta för första gången igår och det blev så gott. Tänkte experimentera lite. Skulle vara oerhört coolt om jag fick till det!!

    • Postat av: Helen

      Jag gjorde till fyra med detta recept men det blev fyra mastiga portioner. Nästa gång tänker jag själv ta mindre mängd av varje lager. Skulle kunna tänka att det kan bli sex stycken mindre men lagom dessertportioner av receptet.
      Ja pannacotta är så gott!
      Klart du ska prova 🙂
      Lycka till!
      Helen

  5. Postat av: Isabelle

    Hej. På receptet för vit choklad och vaniljpannacottan står det inte hur mkt vanilj det ska vara, samt att det står både msk och Dl på strösocker. Vilket ska de va? 🙂

    • Postat av: Helen

      Oj då!
      Det måste ha gätt lite väl fort när jag skrev det där inlägget men sen några timmar tillbaka är det uppdaterat och står rätt i måttangivelser och ingredienser.
      Lycka till med pannacottan!
      Helen

  6. Postat av: Karin Thorpman

    Hej, det här tänkte jag göra imorgon på nyår 🙂 Det ser superläckert ut!! Men hur många portioner är ditt recept till? Hälsn Karin

    • Postat av: Helen

      Hej!
      Den är kanongod så det är en bra nyårsdessert 🙂
      Jag gjorde den på fyra glas. Pannacotta är mäktigt och dessa blev något för stora tycker jag.
      Hade utan tvekan kunnat räcka till sex portioner med receptet.
      Man kan ju även göra mindre, vissa serverar ju en liten dessert, och då få den att räcka till kanske 7-8 personer.
      Om jag skulle göra denna till imorgon så skulle jag köra på sex portioner av mitt recept.
      Lycka till & gott nytt år!
      Helen


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *