Smarrig Biff- och svampgryta

BiffSvampgryta1
Måndagsmaten hos oss blev en helt otippad biff- och svampgryta.
Jag och M var och handlade på Ica Kvantum och med mobilen i handen så beslutade jag mig snabbt för vad jag skulle laga för mat.
Jag må älska att planera och ha struktur men när det gäller mat så tycker jag om att gå på känslan också. Mat är passion, jag gillar att laga mat och jag tycker om att äta god mat, och när möjligheten finns till att vara spontan och gå på vad jag känner för som igår när jag var ledig så gör jag gärna det.

Några favoriter har jag ju som soja, sambal oelek, chilisås, chilikrydda [som jag för övrigt nästan alltid har på zucchinin när jag steker den som hamnade i salladen igår], flytande honung, och matlagningssgrädde och creme fraiche finns ofta med i det jag lagar. När alla dessa är med blir det ju oftast åt samma håll vad gäller smaken på maten/såsen men igår tog jag mindre av en del av dessa [de fanns inte med i originalreceptet] och oreganon som stod med i receptet tog jag lite mer av istället.
det blev en väldigt god smak på grytan. Samtliga uttryckte att den var god, M älskade den rent av, och även L tog om av den så vår måndagsmat blev en hit.
Nästa gång gör jag den på grytbitar som får koka länge på spisen och serverar den med pasta istället för kokt potatis som inte är min favorit av tillbehör.
BiffSvampgryta2

BIFF- OCH SVAMPGRYTA
Ingredienser:
400 gram ryggbiff
300 gram champinjoner
1 gul lök
5 dl vatten
1 ½ msk kalvfond
2 dl creme fraiche
Ca 2 dl matlagningsgrädde
1 tsk sambal oelek
1-2 tsk soja
Oregano, 1- 1½ msk
En skvätt med chilisås
En liten klick flytande honung
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
Skär köttet i små bitar, hacka löken fint och dela champinjonerna. Beroende på storlek men jag delade varje champinjon i fyra delar och då mina barn inte tycker om champinjoner kunde de därmed lätt undvika dem i grytan när de var i lite större bitar.
Fräs löken i en stekpanna och lägg även i svampen efter en kort stund. Fräs tills det blivit mjukt och fått lite grann färg. Lägg ur på en tallrik.
Fräs köttet tills det är genomstekt.
Häll i lök och svamp med köttet och fräs någon minut.
Häll i vatten och kalvfond, sambal oelek, chilisås om man vill ha i det, samt en liten klick med flytande honung.
Rör om och låt allt puttra under lock i ca 15 minuter.
Blanda ner creme fraiche och matlagningsgrädde [vill man ha mer sås så ta i lite mer grädde] och smaka av med soja och svartpeppar och ev salt.
Låt puttra lugnt minut och red sen med maizena eller redning gjord på vatten och mjöl.
Servera med kokt potatis, pasta eller ris och en sallad.

Receptet i dess grundtappning kommer från Vardagsmaten.se

bloglovin 2015-08-11 kl 14:11



INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *