Snabba Köttfärspiroger av smördeg

Upptäckten av att vaniljyoghurten var slut igår eftermiddags när det var mellanmålsdags ledde till en cykeltur till Ica för M och mig [då är man bra sugen på yoghurt om man kan tänka sig att cykla till Ica med hungrig mage för att köpa yoghurt när det finns smörgåsar och annat hemma att äta, hihi].
Som vanligt så kan jag inte gå in på Ica och ”bara” köpa en sak, jag älskar att mathandla, så det blev spontanköp till kvällens middag som till lillkillens stora glädje beslutades bli köttfärssås och spagetti.

Eftersom W tränar handboll på måndagskvällar så brukar vi äta antingen ganska tidigt före hon ska iväg eller så tar hon något enkelt och äter senare efter träningen. Igår valde jag det första alternativet och ställde mig med maten redan strax efter fyratiden.
Under tiden jag stod vid spisen blev jag sugen på att prova något för mig nytt och efter en koll i frysen så tog jag fram en paket med frysta smördegsplattor.
Jag har aldrig tidigare lagat piroger men älskar det och att då börja med den enklaste av enkla varianter och göra piroger på fryst redan färdig smördeg kan ju inte gå fel liksom.

När det var dags att hälla i creme fraiche och matlagningsgrädde i kötffärssåsen så la jag över en del av den i en annan kastrull. I den tillsatte jag bara lite grann creme fraiche och lite matlagninsggrädde och redde sen av den något med maizena så det blev en tjock sås som inte skulle rinna ur pirogerna och ställde den åt sidan så att den skulle svalna.

Jag använder inget recept när jag gör köttfärssås utan gör ungefär lika varje gång, lite beroende på vad som finns hemma, och smakar av då och då.
Bryner fint hackad röd lök och röd paprika, mängd beroende på hur mycket nötfärs som ska tillagas, lägger i färsen och bryner den väl.
Tar i lite sambal oelek, en skvätt soja, ev en tesked stark senap, några klickar tomatpuré, lite ketchup, en klick flytande honung eller sirap, smular ner en köttbuljongtärning, salt och peppar och när det fräst samman blandar jag ner lite creme fraiche och så mycket matlagningsgrädde att det blir en sås. Såsen puttrar sen en stund innan jag reder av med maizena.

De färdiga pirogerna blev kanongoda!
Frasigt yttre av smördegen och fyllda med krämig köttfärs blandat med parmesan inuti.
Väldigt enkla att göra med färdig smördeg och eftersom de var så goda så tänker jag prova att göra dem med andra fyllningar frampå.
Kanske kan man göra dem lite mindre så att de skulle passa som tilltugg till drinken eller som en förrätt och fylla dem med något extra gott som fetaost, tomater och rökt skinka, eller brieost och kyckling, någonslags spenatröra, grillad paprika eller liknande…
Grymt gott tillsammans med enkel sallad toppad med lite olivolja och lite krämig balsamico på kanten av tallriken.

Jag provade att äta en kall pirog tidigare idag, visserligen var den inte lika frasig som igår, men god var den så det är ju dessutom perfekt mat att packa ned på utflykten. Ska bara få barnen att älska dem lika mycket först, haha, för köttfärssås och spagetti går minsann bort som utflyktsmat…

KÖTTFÄRSPIROGER
Ingredienser:
Krämig köttfärsås som inte är rinnig
Smördegsplattor
Parmesanost, riven
1 ägg

Gör så här:
Låt smördegen tina något.
Dela varje smördegsplatta på mitten.
Kavla ut varje del lite grann och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö på lite riven parmesanost på varje del och sen en klick köttfärssås ovanpå. Avsluta med lite mer riven parmesanost.
Vik över degen över fyllningen och jämna till kanterna med en kniv om de är alldeles för ojämna [nästa gång ska jag tänka på att vika över smördegen så att det blir trekantiga piroger istället för fyrkantiga].
Pressa ihop kanterna med en gaffel.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
Servera dem ljumna med sallad.

bloglovin 2015-03-03 kl 18:37


2 svar till Snabba Köttfärspiroger av smördeg

  1. Postat av: Popprinsessan

    Låter smarrigt! Tyvärr gillar inte mina barn hemlagad köttfärssås av någon anledning. Tror att de vill ha den väldigt lös för de älskar Findus på burk! Urk…
    Kram

    • Postat av: Helen

      Jag har alltid trott att köttfärssås och spagetti är mat som alla äter. Ungefär som korv med bröd typ men har ju förstått att just med köttfärssås är det väldigt olika hur den ska smaka och hur den är i konsistensen för att den ska vara god. W äter väldigt lite köttfärssås och lika ofta ingen alls och M har kompisar som inte tycker om min. Däremot så tycker hon att skolans ofta är ok och Findus på burk gillar hon skarpt medans M älskar min, tycker att skolans är sådär och absolut inte kan äta Findus färdiglagade. Ingen nationalrätt som korv med bröd och tacos med andra ord…
      Kram


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *