Snabba sega och kladdiga Kladdkakemuffins utan bakpulver

Spontanbakning blir det då och då som i förra veckan när W hade flera kompisar här och de ville ha fika men frysen gapade tom.
Därmed inte sagt att vi fikar med kakor och liknande varje dag men ibland blir det så och jag som tycker att det är roligt att baka tar gärna tillfället i akt som då när huset var fullt av fikasugna tjejer.

Kladdkakemuffins innehållandes smält choklad är så sanslöst gott men ibland har jag inte choklad hemma och vill göra något enklare som går snabbt och med lite färre ingredienser då är dessa kladdkakemuffins perfekta att ta till och jag bakar dem utan bakpulver i smeten.
Just det här med bakpulver eller ej i kladdkakemuffins är något som jag och en ny kollega på jobbet pratade om vid kaffet häromdagen.

Jag är ju bara en glad amatörbakare så jag vet egentligen inte hur det är med detta med bakpulver men jag har inte bakpulver i smeten när jag gör kladdkaka. Jag har det i de där extra smarriga kladdkakemuffinsen med recept ur Leilas A piece of cake men jag har inte det i snabba enkla kladdkakemuffins. Jag har bakpulver i vanliga chokladmuffins dvs inte kladdkakemuffins.

Jag upplever det som så att med bakpulver i smeten så blir de färdiga muffinsen mer som sockerkaka, alltså som vanliga muffins, luftiga och med höjd.
Utan bakpulver blir de kladdiga på insidan [hur mycket beroende på gräddningstiden så klart] och den färdiga kakan/muffinsen är lite mer kompakt eller hur jag nu ska beskriva det. De sjunker också ihop kort efter att man tar ut dem ur ugnen då.
Anledningen till att Leilas kladdkakemuffins, trots lite bakpulver i smeten, sjunker ihop och är kladdiga tror jag beror på den smälta chokladen i smeten men har man inte med den utan bara bakar enkla med kakao i så måste man passa dem noga för att de verkligen ska vara kladdiga när de plockas ut ur ugnen. De blir lätt torra på insidan.
Och bakar man kladdkakemuffins så är det ju kladdiga man vill ha och inte klassiska sockerkaksmuffins 😉

Man ska även ta med i beräkningarna att muffinsen stelar till sig efter gräddningen så även om de verkar kladdiga när man tar ut dem är det inte alls säkert att de är det en stund därefter.
För att bibehålla kladdkakestrukturen kan man låta muffinsen svalna täckta med plastfolie i kylskåpet.
Då brukar de bli så där gott sega och kladdiga. Om man inte haft dem i ugnen för länge vill säga…
Vanliga ”sockerkaksmuffins” ska dock svalna i rumstemperatur utan plast på.

Senare idag ska vi baka ett gäng med just dessa snabba kladdiga snabba muffins som W ska ha med till ridskolan imorgon. Skötarkurs med fika i två och en halv timme och det var tolv anmälda tjejer om jag inte missminner mig som ridskolans ungdomssektionen ska ha hand om så lite extra fika att mumsa på till alla dessa är nog inte fel.

Nu blir det cykeltur och på vägen hem ett stopp på Ica. W har önskat korv stroganoff till lunch imorgon och det var längesen vi åt så det nappade jag på men frysen gapar tom på korv så det måste inhandlas. Lördagsmys ska också köpas. Funderar på något gott med blåbär till kvällen kanske. Vi ska mysa med film bara vi tre ikväll så något gott till det vore inte fel.

ENKLA KLADDKAKEMUFFINS
Ingredienser:
2 ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smält smör el. margarin

Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ihop vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Vänd ner i smeten och rör om.
Tillsätt smöret och blanda till en slät smet.
Fyll upp muffinsformar till tre fjärdedelar.
Grädda kladdkakemuffinsen i 175 grader i ca 12-14 minuter. De ska vara kladdiga på insidan och de stelnar alltid till sig lite grann efter en stund så ta hellre ut dem något lite för kladdiga.
Täck dem eventuellt platsfolie och låt de svalna i kylskåpet så blir dom sega och kladdiga.
Pudra över lite florsocker vid servering.

bloglovin 2014-08-23 kl 14:05


5 svar till Snabba sega och kladdiga Kladdkakemuffins utan bakpulver

  1. Postat av: Malin B

    Tack för ett jätte gott recept.
    Provade dessa i går och de är underbart goda.

    • Postat av: Helen

      Vad kul att du bakade dem 😀
      Idag ska W baka en uppsättning inför morgondagens fadderträff i skolan 🙂 Kanon när något är både lättbakat och gott 🙂
      Helen

  2. Postat av: Natalie

    Testade precis detta receptet! Ligger nu i kylskåpet och svalnar, ska bli gott att smaka 😀

    • Postat av: Helen

      Hoppas du gillar dem! De där tar nästan alltid slut samma dag som jag bakat dem hemma. Båda barnen gillar dem och även deras kompisar 😉

  3. Postat av: D

    De är enkelt, och går snabbt och lätt att baka.
    Väldigt gott 😉


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *