Tekakor

Tekakor1

Hej lördag!
Vad vi skulle äta till frukost idag var givet. Tekakor så klart!
Igår kväll när L och W lämnade huset slängde jag igång Kitchen Aiden och inte lång stund därefter, tekakorna har ingen lång jäsningstid, så hade vi sexton nygräddade och väldoftande tekakor på köksbänken under en kökshandduk.
Jag och Baileys gick ut på en kvällspromenad och M slog sig ner nyduschad och pyjamasklädd i soffan framför Barnkanalen.
Efter en kvart ringde mobilen, det var M som ville berätta att tekakorna var jätte jättegoda.
Jag sa men skulle du inte vänta på mig och så skulle vi äta tillsammans och se Wild kids. Han hade inte kunnat hålla sig och på frågan om han hade smör på dem så han bara nej. Han är som jag och äter det mesta utan smör, haha. Det är likadant med rostat bröd, om han har pålägg på så är det leverpastej direkt på brödet, utan smör under, men oftast så äter han bara brödet direkt som det är.
Sådan mor sådan son…
Kul att han tyckte om dem och jag riktigt hörde hur man mumsade i örat på mig 🙂

Det var första gången jag bakade tekakor. Har tänkt göra det sen husmor på jobbet en mindre bra eftermiddag bjöd mig på nybakta tekakor som var så himla goda och igår skrev jag av hennes recept och nu blir det definitivt fler gånger för det finns bara två kvar.
Efter frukost idag och med en bonusgäst i Ws kompis som sovit här i natt så är de nu snart slut.
Väldigt lättbakta och det tog inte lång tid alls heller. Smidigt frukost och mellanmålsbröd. Jag ska bara komma ihåg att platta dem lite mer nästa gång för de blev lite för tjocka under gräddningen i ugnen.

Tekakor2
TEKAKOR
Ingredienser:
100 gram smör
1 paket jäst
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Ha i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och häll i lite av den fingervarma degvätskan. Rör tills jästen har löst sig.
Ha i resten av degvätskan och även sirap och salt.
Ha i mjölet, lite i taget tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i ca fem minuter i bakmaskin eller för hand.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter.
Dela upp degen i 16 delar.
Rulla till runda bullar och platta ut dem med handen.
Nagga med en gaffel och låt jäsa i 10 minuter.
Platta till dem igen.
Grädda på 225 grader mitt i ugnen i ca 6 minuter tills de fått en fin färg.

Sovmorgonen idag var guld värd. Vi kom i säng ganska sent efter att ha sett Glada hälsningar från Missångerträsk. En söt, rolig och mysig feel god film och Martina Haag och Ola Rapace funkade bra tillsammans. Bert-Åke Varg var dock filmens positiva överraskning. Han var perfekt i sin roll som norrländska buttra Sigvard.
En lugn förmiddag har det varit och förutom att äta frukost och fixa lite i köket har jag gått en långpromenad med Baileys i sällskap av H längs med älven.
Nu ska jag försöka ta mig samman och sätta mig med tråkjobb som kvitton med mera som ska i pärmar. Skittrist men eftersom jag jobbar imorgon förmiddag så är det detta jag borde ta itu med nu när jag har tid till det.
Trevlig lördagseftermiddag!

bloglovin 2016-01-30 kl 14:10


2 svar till Tekakor

  1. Postat av: Theresa

    Åh de måste jag testa baka! Bakar ofta bröd men tekakor har jag aldrig gjort! Polarkakor var smaskigt och poppis här hemma!

    • Postat av: Helen

      🙂
      De blev snabbt favoriter här hemma och de två sista åt dotterns kompis upp så de var omtyckta av alla 😀


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *