Ugnsrostade rotfrukter & grönsaker

Att något så enkelt kan vara så gott!
Jag är inte alls särskilt förtjust i kokt potatis men potatis som rostats i ugnen är något helt annat det. Allra helst om sommaren som tillbehör till grillat.
Det som sker med den i ugnen tillsammans med andra rotfrukter och grönsaker, olivolja, salt, peppar, lite smoked paprika, italiensk salladskrydda, vitlök, flytande honung [färska kryddor om man har det hemma vilket jag tyvärr inte hade i helgen som passerade] är något magiskt och dessutom så sköter de ju sig helt på egen hand. Man kan möjligtvis blanda runt lite försiktigt nån gång då och då.

Jag kan äta bara detta och skippa kött. Iofs en kombination av att jag inte är en jätteköttälskande person och att detta är så gott…
Ett litet fredagstips från mig till alla de stundande helgdagarna då man kanske så småningom har lyckats tröttna på påskmaten… 🙂

På tal om påskmat. Nu ska jag göra två sillar som jag tänkte ska ätas under morgondagen. Fantastiskt goda Rutes matjesill som jag gjorde för första gången på midsommarafton men som sen även fanns med som inslag på vårt julbord i julas.
Mycket god och enkel att göra och vill man så blandar man sillen med röran istället för att lägga den i olika lager i sillburken som jag gjorde till midsommar. Supergod och ett hett tips även det. Den andra sillen blir en för mig helt ny med bland annat soltorkade tomater i som jag hoppas ska bli god.

Dags att sätta igång. Skönt med ledig dag, jobbkvällen igår blev något senare än vad jag tänkt och jag var hemma först halv elva. Idag är jag dessutom rejält mörbultad i kroppen. Har ont från axel till axel, i höger armbåge och är stel som en pinne. Sviter efter mitt studsande fall rakt ner i asfalten igår då jag trodde att jag skulle spräcka skallen på mig själv. Glad över att jag inte gjorde det ska jag kicka igång långfredagen 2015 efter lite extra morgonsömn och kaffe & sillinläggning. Ha en fin dag!

UGNSROSTADE ROTFUKTER & GRÖNSAKER
Ingredienser:
Potatis
Morötter
Rödlök
Broccoli
Vitlök
Plommontomater
Olivolja
Salt & peppar
Flytande honung
Kryddor t.ex färsk timjan, italiensk salladskrydda, smoked paprika, cayennepeppar

Blomkålsbuketter, majskolvar som man delat i mindre delar och förkokt en liten stund, och citronhalvor är också ingredienser som blir goda att tillaga så här

Gör så här:
Borsta eller skala potatis. Själv föredrar jag borstade då jag tycker om skalet.
Dela potatisen. Antingen halvor, klyftor eller som jag gjorde bara rakt av i tre delar per potatis.
Skala morötterna och dela dem i lagom bitar.
Dela varje vitlöksklyfta i två delar, rödlöken i klyftor och plocka buketter av broccolin.
Häll lite olivolja i en ugnsform, lägg i alla ingredienserna utom tomaterna och blanda runt.
Ringla ev på lite mer olivolja.
Salta, peppra med svartpeppar, krydda med kryddor som man tycker om, jag använder ofta italiensk salladskrydda, smoked paprika och lite cayennepeppar och färsk timjan är också jättegott att ha på, och blanda runt.
Kör mitt i ugnen på 200 grader i ca 50-60 minuter beroende på hur stora potatisar man har.
När lite mer än halva tiden gått ungefär så blanda ner tomaterna och ringla över lite flytande honung.
Är man osäker på om potatisarna är klara så känn i dem med potatissticka.
Servera direkt och till vad som helst i stort sett.

bloglovin 2015-04-03 kl 09:59



INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *