Wienersemlor – snabbsemlor

Idag har det mest snurrat på. Var på jobbet i vanlig tid i morse efter att ha lämnat finaste M på skolan där han lycklig återfann sin kontaktbok som varit på rymmen sen igår. Den hade hamnat i mappen med läxboken som han lämnade in till fröken igår morse och lite gulligt var det när han blev så glad över att han hittade den idag.

Möten har varvats med att jag planerat och pysslat med körernas sånger, letat som en galning efter några av de sångerna som ungdomarna vill sjunga på nätet men tyvärr gått bet på flera av dem, suttit vid pianot och försökt lära mig lite nytt med mera.
Nu kommer snart mina minsta och ska sjunga och sen har jag jobbat färdigt för idag. W sitter på bussen till mig för hon inte har någon hemnyckel idag så hon får snällt invänta att jag slutar så åker vi till fritids för att hämta M tillsammans. Lyckligtvis gräddar husmor smarriga scones i cafét så det lär inte gå någon nöd på min hungriga skoltjej medans hon väntar. Det blir precis som förra året när W åkte till mig efter skolan flera dagar i veckan och vi fikade tillsammans. Lite mysigt.

Snart fettisdagen och semlorna har intagit vår lilla Icabutik.
I fredags provade jag på en snabb och lättgjord variant av semla. Wienersemlor bakade av färdigköpt fryst smördeg. Kan inte bli enklare liksom!
Mandelmassan mosade jag ihop med en skvätt ovispad grädde och lite mald kardemumma efter att ha läst det hos Made by Mary.
Riktigt gottigt även om jag kunde gräddat smördegen lite längre men semlorna gick snabbt åt här hemma. Bra betyg 🙂

Det enda man ska tänka på är att smördegen ska ligga framme så att den är helt tinad och att man trycker ihop de olika rundlarna ordentligt på varandra så att de sitter samman när man stansat ut dem.
Om smördegen inte är helt tinad så delar de olika lagerna på sig i ugnen under gräddning och poppar iväg som ballonger. Det ser väldigt roligt ut kan jag upplysa om!

WIENERSEMLOR
Ingredienser:
Smördeg En smördegsplatta ger en färdig semla då man monterar två stycken rundlar/cirklar på varandra.
Mandelmassa
Grädde
0,25-0,5 tsk mald kardemumma
Ca 2 tsk Vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Tina smördegen.
Stansa ut rundlar med t.ex ett glas. Tryck ihop dem två och två och tryck till dem så att de verkligen fastnar mot varandra.
Pensla den översta smördegsrundeln med kallt vatten.
Grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg [mina skulle varit inne något lite längre stund].
Rör under tiden ihop mandelmassa med lite ovispad grädde och kardemumma till en krämig konsistens.
Vispa grädde tillsammans med vaniljsocker.
Låt semlorna svalna.
Klicka på mandelmassa och spritsa eller klicka grädde ovanpå. Sätt på locket och pudra med florsocker.

bloglovin 2015-01-22 kl 15:21


2 svar till Wienersemlor – snabbsemlor

  1. Postat av: C A I A . S E

    Nä vad gott!


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *