Odla egna Ärtskott till sallader, smörgås, smoothie, matdekoration

Ärtskotten jag planterade för en tid sen har vuxit till sin fulla längd och är nu perfekta att ätas.
Gröna långa och dekorativt fina tycker jag och smakar väldigt friskt och gott.
Gott att ha i sallader, på en knäckesmörgås med philadelfiaost i botten, som matdekoration som vi fick på Casanova i helgen där de hade dekorerat köttet med just ärtskott.
De är vitaminrika och sägs vara bra att ha med i smoothies om man gör gröna näringsrika sådana.

Busenkelt att odla själv hemma, kul att det blir en sån riklig skörd av små gula ärtor, och då ärtskott i stort sett alltid är slut, eller så har de inte fått påfyllning i hyllan på Ica, så är det perfekt att ha hemma själv.
Man kan dessutom skörda dem ca 3 gånger och de växer upp igen sägs det så inte behöver man så nya på direkten. Detta har jag dock inte provat själv ännu men ska helt klart testa att klippa av och låta de stå kvar för att se om de växer upp nya.

Ärtskott i tre olika skeden. Från små pyttiga till långa och klara att skörda.

SÅ HÄR ODLAR DU EGNA ÄRTSKOTT
Detta behövs:

Ekologiska gula ärtor [klassiska som man kokar ärtsoppa på]
Jord som är till för att odla sådant som ska ätas [finns till och med på Ica]
Plastfolie
Vatten

Gör så här:
Skölj ärtorna genom rinnande vatten i ett durkslag [jag tog ca 2 dl och av det blev det en kruka, ett litet fat samt en mindre bricka full med ärtor].
Låt dem sedan ligga i en skål med ljummet vatten i minst åtta timmar. Mina sköljde jag på kvällen så fick de ligga i vatten under natten.
Häll bort vattnet och låt dem ligga kvar i samma skål tills de öppnar sig och börjar gro lite grann. Det kan ta ett par dagar.
Skölj dem varje dag i ljummet vatten så att de håller sig lite fuktiga!
När pyttesmå groddar börjat kika fram så fyller man en bricka, ett lite djupare fat, en form eller en kruka med ett par centimeter jord.
Strö groddarna tätt på jorden och lägg lite grann jord över så att de knappt täcks [detta glömde jag bort att göra på mitt fat och bricka men i krukan hade jag lite jord över, båda varianterna har fungerat och de har vuxit kanonbra men det ser trevligare ut med lite jord som döljer de gula ärtorna kan jag tycka].
Fukta jorden med sprayflaska och täck med plastfolie för att behålla fukten. Picka små hål i plasten så att det kan andas och inte bildas mögel.
Ställ ärtskotten på en ljus plats.
När groddarna börjar växa sig synliga tar man bort plasten.
Håll jorden lätt fuktig med en sprayflaska varje dag!
Efter en till två veckor två kan man börja skörda ärtskotten med en sax och sen sägs de växa upp igen så att man kan skörda samma odling 2-3 gånger.
Ärtskotten kan man odla året runt bara de får stå ljust. Perfekta stället är alltså fönsterbänken.

bloglovin 2015-04-29 kl 18:14


4 svar till Odla egna Ärtskott till sallader, smörgås, smoothie, matdekoration

  1. Postat av: carola

    åhh så gott, och så vackert !! Trevlig valborg till dig och dina! kram

  2. Postat av: Fröken M

    Vi får se om det tar sig men nu står i alla fall ärtorna i en skål och ”gottar till sig”.
    Små, små groddar börjar kika fram, men jag vet inte om det är tillräckligt för att placera dem i jord.
    Det kanske får vänta en dag till…

    • Postat av: Helen

      Ja ett dygn till sen kan du nog sätta dem i jord tror jag 🙂
      De växer ganska snabbt 😀


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *