Jag har släckt min första eld!

Jag har varit med om min första vad man kan kalla riktiga brand.
Inget planerat utan något som kom väldigt plötsligt och har fått mig att tänka lite mer kring det där med levande ljus och hur snabbt det faktiskt kan gå om olyckan är framme.
Eld sprider sig så jäkla fort och jag är fortfarande förundrad över händelsen även om det gick bra.

I onsdags kväll när vi fortfarande hade julpyntet framme så tände jag alla blockljusen när det hade blivit mörkt ute.
De branns sen under tiden vi åt och även därefter.
Jag älskar att ha ljus tända och eftersom jag skulle plocka bort alla julsakerna dagen därefter så tänkte jag att de likaså kunde få brinna ned då på onsdagen.

Vad jag inte tänkte alls på var att det inte var så mycket kvar av några av ljusen och att de stod på en bädd av grön mossa som är lättantändande.

Efter kronjuvelerna satte jag mig i köket vid datorn och satt där en stund. Gick och sa god natt till W och hennes kompis som sov över och gick sen tillbaks till min plats vid vårt stora matbord.
Då hörde jag ett lite prassligt ljud. Det liksom knastrade till ibland.
Jag satt kvar men sen när det hördes lite mer så trodde jag att det var W och kompisen som var uppe och kröp på golvet för att smyga på mig.
Vi har som en inbyggd köksö och bakom den kan man inte se därifrån som jag sitter så där trodde jag att tjejerna låg så jag reste mig och gick dit.

Hittade inga tjejer däremot så knastrade det till och när jag tittade åt höger så brann det i vårt köksfönster.
Det var lågor som var ungefär femton centimeter höga och jag ropade på L. Det var det första jag gjorde och troligtvis lät jag annorlunda i rösten för han kom på en sekund till köket.
Jag slet åt mig handduken vi har hängandes vid vasken, tänkte tanken om att den kommer att bli förstörd, det är verkligen konstigt hur man reagerar för vem bryr sig om en handduk när det är lågor i fönstret!?
Sprang fram mot fönstret och L stod bredvid mig och sa att jag skulle lägga på den.
Allt detta gick ju på bara någon sekund men det kändes som en evighet.
Jag var nervös och slängde på handduken över elden som flammade. L sa ta det lugnt.
Sen tryckte jag över med handduken så att all eld hamnade under den och därmed kvävdes.

Elden hade som tur var inte tagit sig i någonting annat än. Det brann i mossan och dekorationerna. Ljuset stod på en något skålformad ljusstake från ikea och elden höll sig fortfarande på själva ljusstaken när jag släckte den.
Det här lilla ljusarrangemanget var det som brann och som jag hade ställt ned på fönsterbänken då jag flyttat adventsljusstaken till köksön tidigare på dagen.

När det svalnat något lyfte L alltsammans till grovvasken och spolade vatten på det.
Vi fick öppna dörren och det luktade bränt i köket ett bra tag därefter.
En sådan annorlunda händelse.
Otroligt dumt kan tyckas att jag inte förstår bättre än att ha koll på hur långt blockljusen har brunnit när man arrar med mossa men ett blockljus brinner ju så himla länge utan att det knappt märks att det varit tänt så detta var inget jag tänkte särskilt mycket på att kolla.
I fortsättningen kommer jag däremot att göra det!
Jag kommer inte att skippa mossan till jul för jag älskar grön mossa men jag kommer att ha stenkoll på hur långt ljusen brunnit och inte lämna dem utan översikt.
Att inte elden hunnit sprida sig till varken fönsterbänk, gardin eller något annat i närheten är jag så oerhört tacksam för.
Händelsen har även gjort att jag har mer koll på alla ljus jag tänder faktiskt. Det där knastrandet och upptäckandet av att det flammar stora lågor i vårt fönser har helt klart satt sina spår i mig.

Den lilla tomtenissen klarade sig förvånansvärt bra i branden. Han hade halkat av mossan på något sätt och brände bara sig på ena sidan.
Även om han inte hade svingat sig i granen bland ljus och änglavingar så luktade han precis som om han gjort det – som en vidbränd stek!

bloglovin 2012-01-06 kl 16:01


7 svar till Jag har släckt min första eld!

 1. Postat av: Hanna

  Vilken tur att du hörde knastret och att du hann uppfatta det så snabbt!

 2. Postat av: Susanne

  Fyyy, va läskigt. Tur att allt gick bra.
  Kramar

 3. Postat av: Annica

  Usch så otäckt, det kan verkligen gå fort! Skönt att det gick bra!

 4. Postat av: Maria

  Oj vad läskigt:-(
  Tur att du hörde knastret & att allt slutade väl!

 5. Postat av: ami

  Usch och fy. Skönt att det gick bra, säger jag med. Ljus, mossa och annat smått kan man alltid köpa nytt, det är värre när det blir viktigare och personligare saker.
  Ha det gott!

 6. Postat av: frusol

  Läskigt det där. Har själv varit med om att det börjat brinna i en träljusstake och sekunden innan man reagerar och det bara far en massa tankar i huvudet. Den är inte rolig. Skönt att det gick så bra i alla fall. Trevlig fortsättning på det nya året. Du jag har en tanke på en tavla som jag tänkte fråga dig om. Är det lättast att maila dig eller hur vill du ha det?

  Kram Frusol

 7. Skönt att ni hann stoppa elden!


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *