Mamman som är otrevlig mot dotterns vän

Idag är det ju den 31 oktober och faktiskt den dagen som det är Halloween.
Det har inte märkts särskilt hemma hos oss.
Idag kom det en häxa och ett spöke som gick tillsammans och igår kom det två spöken.
I lördags däremot så dök det upp ganska många barn. En del små och en del lite större.
Då ringde det på dörren ganska ofta och M tyckte det var jättekul – första gången.
Jag hade berättat för honom att det kunde vara så att det ringde och att när man öppnar så kanske det stod några spöken där.
De första som ringde på då var utlädda lite grann och M han såg dem mest som ett kul break på en seg lördagkväll verkade det som.

Andra gången det ringde på rusade han därför till dörren för att öpnna. Då var det lite äldre barn som stod där och de hade masker på sig så man såg inte alls vilka de var. 
M hoppade ett steg tillbaks innan vi berättat för honom att det var en mask sen såg jag som mamma till att killarna minsann var schyssta att lyfta på masken lite grann så att M fick se vilka de var.
Då var det inga problem men efter det där så stod han vid sidan om mig när vi öppnade dörren resten av kvällen istället för att kasta sig på den och öppna.

Att barnen gick Halloween i lördags verkar vara något som flera har åsikter om att döma vad man hör och det skrivs.
Idag hörde jag en mamma som satt tillsammans med sin dotter och dotterns kompis [tror jag att det var iallafall] vid bordet bredvid oss på Panduro när vi pysslade armband som sa, när dotterns kompis berättade för sin vän, att hon gick Halloweenpromenad i lördags [hon kan ha varit en åtta år gammal] att det i lördags minsann inte var Halloween och att man inte ska gå då.
Det är idag man ska gå och detta är ingen svensk tradition utan något som kommit hit från Usa så egentligen ska man inte gå alls.

Kände mig smått chockad över vad jag hörde.
Inte bara för mammans åsikt om när man får eller inte får gå Halloween utan även och mest för att hon som vuxen slängde ur sig detta rakt i ansiktet på en liten tjej.
Mycket besynnerligt. Kompisen sa ingenting, hon var helt tyst, tittade på kvinnan snabbt och sen på sitt armband, men jag kan tänka mig hur det kändes. Hon hade ju faktiskt gått Halloween och säkert klätt ut sig haft jättekul.

Jag funderade en sekund på om jag skulle säga något till henne men gjorde det inte. Hon tyckte ju det hon gjorde, vilket hon ju givetvis får tycka, så om jag skulle säga något så var det ju för att jag tyckte väldigt synd om tjejen men att börja argumentera och lägga sig i det kändes också lite som att gå över gränsen.
Vad jag gjorde var att jag började prata med W om Halloween och hennes lördagkväll. Något småhögt så att kärringen vid bordet bredvid inte skulle kunna undgå att höra vad vi sa…

Jag frågade W om hon haft roligt.
La meningar som visst var det kul att få gå med kompisen B som bara kunde i lördagskväll för hon går på dans ikväll. 
Det var ju roligare att få gå i lördags när alla var hemma också istället för idag när folk antingen jobbar eller är bortresta för att det är höstlov.
När jag började prata om traditioner och olika saker som firas och att man ibland kunde plocka godbitarna ur tårtan och göra det lite till sin egen grej som att fokusera på att klä ut sig och ha en rolig stund tillsammans med några kompisar så länge man uppför sig på ett trevligt sätt och inte är ute för att man måste få godis för att man ringer på så hade W tappat intresset för vad jag pratade om.
Tanten lyssnade dock det syntes. Hon satt vid bordet bredvid och W hade ryggen mot dem så hon såg nog inte att W inte såg ut att lyssna längre så jag babblade på.

Jag frågade dock W om de fick godis av alla de ringt på och de hade de inte för alla hade inte godis hemma.
Vad sa ni då undrade jag lite extra högt.
Vi sa glad halloween och/eller tack iallafall sa hon vilket var just det som jag hade pratat med dem om tidigare på eftermiddagen om att de måste vara trevliga och inte kräva något och absolut säga tack ifall de fick något godis.
Något bus var det absolut inte tal om.
Jag tittade lite extra länge på mamman när vi avslutade vårt samtal om Halloween och det syntes att hon lyssnat. Tyckte jag iallafall.

Att gå runt, va lite utklädd, ha lite kul med en kompis om det som det faktiskt pratas om både på förskolan, i skolan och på fritids så länge man är vänlig [två barn som kom hit sa inte tack utan de var verkligen fokuserade på att bara ta godis och sen dra så då markerade jag lite för dem att man minsann säger tack varpå de blev snopna men gjorde det] tycker jag inte gör något vare sig det är en dagen före Halloween eller två dagar före för att det råkar vara lördagkväll då. 

Bild från i lördags när W var lite ledsen över att näsan satt för hårt för att ha på sig under Halloweenpromenaden därav den dystra blicken
Alla bilder och texter på HUSnrNIO.se är skyddade av lagen om upphovsrätt. Du får inte använda mina bilder och text, varken för personligt bruk eller i kommersiella sammanhang. Stöld av bilder kommer att polisanmälas! Ingen är anonym på nätet.
bloglovin 2011-10-31 kl 19:41


9 svar till Mamman som är otrevlig mot dotterns vän

 1. Postat av: Madde

  Gokväll på dig:)
  Frostingen gjorde jag på följande sätt. Vispa1 dl grädde, vispa sedan ihop 125 gram philadelphiaost med 1,5 dl florsocker. Blanda ihop ost och florsocker med 50 gram dubbelnougat i små hackade bitar och sedan vänd ner vispgrädden i röran så allt blandas. Jag tog i lite kakao för att få den mörkare färgen. Som garnering kan man sedan lägga lite extra dubbelnougat som blir över.

 2. Postat av: Mari

  Åh, det skär i hjärtat på mig när jag tänker på den lilla tjejen som kompisens mamma uttryckte sig så dumt emot. Jag förstår att du inget sa, men jag vet inte om jag skulle kunna ha låtit bli, vilken kärring! Stackars lilla tjej! Bra gjort att du pratade högt så hon hörde, kanske får henne att tänka till nästa gång.
  Hör mycket elände med barn i mitt arbete, det är ofta mitt hjärta blöder för barnen. Tyvärr fick jag inga egna, kanske är därför?
  Måndagskram
  Mari

 3. Postat av: Camilla

  Dumt av mamman och säga så…
  Men jag kan inte hålla med om det andra.
  Idag är halloween, kan man inte inte då, tycker jag det kan va… Är nog förvirrande ändå..
  E, F och en kompis har gått idag. (Snuskigt godis utan papper, påskägg och punchknappar åkte i soporna)Men 1 sa att dom var för sent ute, och 4-5 sa att dom var för tidiga… Så här har dom noll koll. Óch då blir det ju jätte konstigt om man ska gå lör, sön eller tex tisdag åxå.

  Gjorde åxå sånna där söta små spöken idag… Läste om dom i 3 olika bloggar i helgen och var ju bara tvungen att prova jag åxå… E&F gillade dom skarpt…

  Kram!

 4. Postat av: Sara

  Visst är det havet 🙂 Dimmigt men ett helt stilla Öresund 😀

 5. Om vi inte skulle fira traditioner från andra länder skulle vi inte ha så mycket att fira så det var ju konstigt sagt av den mamman!

 6. Postat av: Lisa - majamyra

  Haha, bra att du malde på så den andra mamman fick sig en tankeställare

 7. Men fy, stackars barn. Den där mamman verkade inte alltför klok.
  Helt rätt av dig att snacka på om lördagskvällen. Det hade jag också gjort, förmodligen! Även om vi alltid firar Halloween på självaste Halloween-dagen, men det är jag ju å andra sidan van vid med tanke på min uppväxt i USA, då Halloween alltid är den 31 Oktober. Det blev ju en tradition som jag automatiskt för över till mina barn.

  Kram,
  Denize

 8. Ha! Bra gjort! Precis som Sandrah skriver så är det inte många högtider som har sitt ursprung i Sverige. Och Halloween kommer väl från början inte alls från USA vad jag förstått utan från Europa.

 9. Postat av: Carin

  Självklart ska man inte tala om för en åttaåring att det hon gjort som en rolig grej är fel men jag tycker verkligen att Halloween är ett elände. Att bli hotad med bus för att ge bort godis känns allt annat än ok, tyvärr är det inte alla barn som bara säger tack när de inte får godis. Själv var jag inte hemma i lördags och som tack för det fick jag min brevlåda förstörd. Min känsla är att Halloween för många är det en ursäkt till att hitta på saker som man annars vet är fel. Dessutom är det verkligen frustrerande att inte veta vilken dag det dyker upp någon som kräver godis, vi har inte det hemma normalt utan måste se till att ha det bara för att få ha vår egendom i fred. Och tyvärr funkar ju inte ens det utan man kan få saker förstörda ändå, detta var andra gången något hände när vi inte var hemma.


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *