Mina första grillade hamburgare


Det här är killen som verkligen njuter till max av att äta nygrillade hamburgare på altanen för första gången den här säsongen.

Det där med att vara ägare av en gasolgrill alltså.  Vilken fantastisk uppfinning gasolgrillen är.
Enormt lättvindigt att bara genom en knappvridning få igång den och mikrokort därefter är det klart och man kan grilla till skillnad från vad som måste göras med en kolgrill före man kan lägga maten på grillgallret.
Förvisso är ju kolsmak [eller vad man kallar kolgrillat] ändå kolsmak men jag vet inte om jag lurar mig själv en smula för jag tycker ju att får ett uns av kolsmak även från gasolgrillen. Eller så är det bara nu så här i början av min grillkarriär som jag i euforin tycker att allt doftar och smakar som grillat alltid gör, haha, för jag förstår ju att det egentligen inte kan vara så…

I måndags invigde jag med hjälp av min lilla ssistent gasolgrillen och grillade helt på egen hand.
Hemlagade hamburgare med smält cheddarost på som vi la på i halvlek.
W kom hem hungrig och M blev så lycklig över att vi skulle äta grillat [han trodde inte att det skulle vara möjligt utan att L var hemma] så han dukade till oss tre ute på altanen och vi åt där tillsammans så det blev både grillpremiär och äta-på-altanen-premiär.

Mina hamburgare fick väl godkänt. Ett mycket bra betyg för att vara första gången 🙂
Jag valde att göra hamburgarna på nötfärs och med salt och peppar i smeten. Läste på en del först om hemlagade, grillade burgare och klassiska hamburgare ska endast innehålla nymald nötfärs, salt och nymald peppar. Lök, ströbröd, ägg, bacon m.m. har inget i en klassisk hamburgare att göra och håller biffarna inte ihop har man för mager färs helt enkelt. Det där med nymald nötfärs skippade jag dock och kommer att göra även i fortsättningen.

Jag försökte att forma biffarna ungefär lika stora men det är inte helt lätt. En hamburgarpress står på inhandlingslistan framöver helt enkelt.
Man ska göra dem något tunnare i mitten genom att trycka ned tummen för då reser de sig inte lika mycket under tillagningen.
Jag tyckte att mina inte höll sig ganska ok just på den fronten så det där tumtrycket var smart men däremot så drar de ju även ihop sig en del så W klagade på att de blev lite för små.
Man ska göra dem något större än vad hamburgarbröden man ska äta dem i så det ska jag tänka på nästa gång.

Sen var det det där med själva grillandet och stekandet av dem…
Jag penslade dem med olja och de fastnade inte alls på grillgallret, kanon!, men däremot så kanske de inte blev världens mest saftiga hamburgare fast de var inte heller snustorra.
Att man inte ska pressa på dem visste jag för då pressas så klart köttsaften ut men jag kunde inte låta bli att vända dem några gånger på gallret trots att jag visste att man inte ska flytta runt dem mer än nödvändigt då de kan vara lite ömtåliga och blir godast med först en stekning på ena sidan och sen när man vänder dem så lägger man på en skiva ost och när det gått några minuter [beroende på hur tjocka hamburagre man gjort] så är de klara att ätas.

Nästa gång ska jag lita lite mer på mig själv att det faktiskt blir bra och gott och vända dem en gång efter halva tiden för att få det snygga rutmönstret som hör grillning till och sen göra likadant med den andra sidan men endast en gång som sagt. Om vi inte har ost för då kvittar det ju då den täcker mönstret helt.

Fantastiskt gott var det iallafall och medans W åt sin med smält cheddarost och ketchup, M med cheddar, gurka, ketchup och lite för mycket creme fraiche enligt mig så njöt jag av min hamburgare med en chilidressing och en coleslaw gjord på vitlök och rabarber. Ovanligt kan tyckas men mycket gott!

Nu kommer det att råda lite mer grilljämlikhet hemma hos i fortsättningen. Jag kommer garanterat att grilla både mat och göra efterrätter på gasolgrillen och det känns jättekul 🙂

bloglovin 2015-05-20 kl 13:03


2 svar till Mina första grillade hamburgare

  1. Postat av: Fröken M

    haha… det är samma sak här !
    Sedan vår vän ”gasolgrillen” inhandlades så grillar den som hr lust och tid här hemma.
    – Inte bara C som hade eget ansvar för det tidigare när vi bara hade kolgrillen ! 🙂

    • Postat av: Helen

      Gasolgrill är verkligen en grym uppfinning 😀
      Kolgrillen har hamnat i förrådet här och den kommer nig att stå kvar där den här sommaren, haha.


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *