MiniDonuts bakade i donutsplåt – Recept

Små och söta [i dubbel bemärkelse] och en perfekt mumsbit till kaffet!
De chokladdoppade blev favoriter för alla utom lillebror som älskade dem med bara socker på.
Choklad och den svaga touchen av vanilj toppad med några små pärlor strössel var en sannerligen god kombination.

Minidounts kommer jag att baka många gånger till!
Dessa icke friterade munkarna, gjorda i donutsplåten från Lagerhaus var inte alls så flottiga som vanliga munkar är.
Så små och söta och man kan smaksätta dem och toppa dem med precis det som man tycker om. Så lättföränderliga!
Sen är små sötsaker det perfekta tycker jag. Då kan man utan problem orka med att smaka två olika sorter till kaffet istället för bara en 🙂

MINIDONUTS
Ingredienser:
2,5 dl mjöl
1,2 dl socker [1/2 cup]
1 1/4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
1,2 dl mjölk [1/2 cup]
1 tsk citronsaft
1 ägg
1 ½ msk smält smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 218 grader.
Pensla donutplåten noga med rapsolja [annars får ni inte upp minimunkarna ur plåten].
Sikta mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål.
Vispa ägget lätt i en egen skål.
Häll upp mjölken i en tredje skål och häll i citronsaften och rör om.
Tillsätt mjölken, det lättvispade ägget och det smälta smöret i den torra blandningen och ha eventuellt även i någon smak.
Jag hade i 1 tsk vaniljessens för det var det jag hade hemma men vaniljsocker borde fungera även det eller någon annan essens.
Rör ihop tills allt är väl blandat.
Fyll formen med smet, varje hål ska vara halvfullt och inte mer! För mycket smet gör att munkens hål försvinner och det är väldigt ocharmigt det 😉
Grädda i nedre delen av ugnen ca 4-6 minuter. När de är klara ska man kunna peta på dem utan att det blir några märken. De sviktar liksom tillbaka av sig själv.
Låt de svalna några minuter innan du tar ur dom ur formen.
Glömt inte att pensla plåten med oljan mellan varje gång!

3 VARIANTER AV TOPPING
Ingredienser:
1,2 dl florsocker
½ msk mjölk
Ev. lite lite grann vaniljessens eller vaniljsocker
Strössel

Choklad
Strössel

Socker

Gör så här:
Rör ihop florsockret och mjölken. Smaksätt eventuellt glasyren med t.ex vaniljessens och rör igen.
Häll upp glasyren på ett tefat och doppa dina minidouts. Strössla över strössel och låt glasyren stelna.

Smält choklad och häll över den i en skål som det går att doppa munkarna direkt i.
Doppa och strössla på strössel. Låt stelna.

Ett tredje alternativ som jag gjorde, och som M som inte tycker om choklad älskade, var att bara ha strösocker på munkarna och det direkt efter att jag tagit dem ur formen.
De godaste munkar enligt honom är de som smakar vanilj och har strösocker på toppen 🙂

bloglovin 2013-08-18 kl 22:53


16 svar till MiniDonuts bakade i donutsplåt – Recept

  1. Postat av: Petra

    Så fina det blev:) måste skaffa denna donats plåt genast .kram

  2. De ser verkligen supersmarriga ut!! Blir också sugen på att köpa en plåt och testa!! Kram!

  3. Postat av: Amanda

    Toppenbra recept! Har en sådan plåt men den har inte kommit till användning ännu för har inte hittat något bra recept förrns nu! Ska testa det här nu i helgen! 🙂 Dina vart jättefina och söta!

    • Postat av: Helen

      Receptet är kanon! Munkarna blir jättegoda och bra i konsistensen. Glöm inte pensla med lite olja bara mellan varje fylld plåt så de inte fastnar.
      Tack 🙂
      Helen

  4. Postat av: Hanna

    Min son ÄLSKAR munkar & jag har precis köpt en form på Lagerhaus! Tummen upp!

    Googla recept & hittade ditt! PERFEKT! Tack!

    Har du provat att dubbla & trippla satsen eller är det bättre att köra en åt gången!?!

    • Postat av: Helen

      Donutsformen från Lagerhaus är kanonbra så det är verkligen tummen upp på den 🙂
      Receptet är jättegott. Både stora och små älskar munkarna.
      Jag har inte dubblat satsen men tycker att det borde fungera att göra det.
      Munkarna är som godast när de är nygräddade enligt mig (barnen älskar dem dock även dagen efter) och det är så enkelt att baka dem så jag gör alltid bara på en sats åt gången.
      Men prova vetja. Det skulle jag göra om jag skulle ha dem på kalas etc som kräver många munkar.
      Lycka till!
      Helen

  5. Postat av: Maria Lundström

    Om jag vill göra dom glutenfria. Hur gör jag då?

    • Postat av: Helen

      Jag har ingen aning tyvärr. Är bara en mamma som älskar att baka och kan noll om gluten och vad man kan ersätta/byta ut mot. Har aldrig behövt fundera i de tankebanorna så detta ämne är helt obekant för mig.
      Helen

  6. Postat av: Jessica

    Har äntligen skaffat mig en plåt o tänkt att jag ska bjuda på dessa söta saker på min dotters 3-årskalas kalas

  7. Postat av: Jessica

    Hälften av min kommentar försvann…
    Undrar hur många du får ut på ett ungefär på en sats?
    / Jessica

    • Postat av: Helen

      Jag minns tyvärr inte det exakta antalet men ca tre plåtar kanske alltså ca 36 minimunkar 🙂
      Man ska ju inte fylla varje hål mer än till hälften då för mycket smet gör att hålet i munkarna försvinner helt.
      Viktig är också att pensla med olja. Kan tyckas lite mycket olja, minns jag att jag tänkte iallafall, men annars fastnar de.
      Lycka till! Minimunkarna är storfavoriter för kidsen här hemma 🙂

  8. Postat av: Sofie

    Hej!
    Köpte 2 formar igår

  9. Postat av: Sofie

    Oj halva min kommentar försvann. Ska göra minidonuts till vårt bröllop. Där temat är rockabilly med amerikanskt stuk. Vet du om minidonutsen går bra att frysa? Eller blir dem sunkiga? Mvh Sofie

    • Postat av: Helen

      Jag har tyvärr ingen aning! Har inte provat att frysa dem någongång. Jag har haft dem förvarade i kyl i 2-3 dagar tills de tagit slut, vilket de alltid gjort hos oss, och det har gått bra även om de är som allra allra godast nygräddade/samma dag.
      Tyvärr inget svar…

  10. Postat av: veronika

    Hur många blir det?


INNAN DU KOMMENTERAR:
[] Kränkande kommentarer raderas och ip-adresser spärras.
[] Olaga hot eller förtal kommer att anmälas. Du är inte anonym på nätet!
[] Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade. All stöld kommer att anmälas.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *